Област Пазарджик

Събор в с.Побит камък
ежегодно събитие

с.Побит камък, община Велинград, Област Пазарджик

Вашата оценка
4 от 1 глас
01.08.2020 г. -
01.08.2020 г.


 
Село Побит камък се намира в Западните Родопи в планински район на 30 км южно от Велинград. Селото съществува от 26 декември 1978 година.То носи името си от побита скала в ливадите на м."Азмако", с височина около 4 метра има предположения че в миналото скалата е била менхир издигнат от траките.
Фолклорни фестивали и събори
Разположено е в приказната долина на река Доспат, заобикалящаго , от всички страни ,селото е затворено с планински възвишения носещи имената "Дивите кози" на югозапад, на юг над с.Побит камък се извисява връх Беслет с 1938м н.в(Беслен- т.н от месните).

На север от селото се намира "Дерменка" на изток се намира м."Стойчов чарк" и "Дзюле"-между който се намира пътят за най-близкото населено място "Селище" (където преди 10г е имало минно предприятие) а на запад от Побит камък се намира м."Беьовото".

Съборът е своеобразна среща на традициите, обичайте и културата. Достойни за дълбоко уважение са усилията и неизчерпаемата енергия, вложени в организирането и провеждането на фолклорния събор.

Има сведения че около селото е имало поселения на траките от племето на сатрите наричани още и беси. По късно по тези места се заселват и славяни които оставят ярка следа в гена, обичаите и фолклора на месното население. През Средновековието населението и околните местности преминават от Византия в пределите на България и обратно.

Между 1207 до 1230г месностите около село Побит камък са в владението на Деспот Слав чиято резиденция е била крепостта Цепина тогава целите Западни Родопи биват наричани Славееви гори. След падането на Българското царство под властта на османците през 1396г и по късната ислямизация на Родопите, населението от областта приема религията на завоевателят.

Имало е и времени поселения на юруци,които са оставили следа в названията на няколко месносностти около селото като "Слепите юртове" и "Юрто". За известно време през 18 и 19 век в долината на река Доспат няма трайно населени места а само от времени колиби на овчари от околностите на Бабяк (Бабек).

В началото на 20 век се заселват вече трайно преселници българи-мюсюлмани помаци от околностите на село Бабяк и околните махали търсещи препитание. Тези преселници полагат основите на село Побит камък. Първите заселници са от родовете Кавунски,Чевръкови(Дурлеви), Кельови,Орцеви,Мизюрови.

През 40-те години на XX век в селото е имало предприятие за катран,собственост на богати велинградчани, което по късно е изгорено при неясни обстоятелства. През 1950г е открито и селско училище до 4 клас носещо името на Никола Вапцаров, в сградата се е намирал и магазина, през 1999г училището е преместено в нова сграда, където се обучават около 100 деца от 1 до 8 клас.

Населението на селото изповядва религията ислям в неиният сунитски облик. Поради този факт местното население бива наричано помаци или българомохамедани чийто майчин език е българският. В селото има новопостроена джамия.
Рамазан
# 2016: 09 юли

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни. От по–възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Този курбан се раздава на бедните. Хората, които ще правят курбан, заедно са винаги нечетно число (3,5,7). Те купуват говедо и го разпределят за себе си, за бедните и за съседите си.

За контакти :
Кметство: Телефон: 03549/2327

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания