Област Пазарджик

Храмов празник ''Св.Неделя'' в с.Дебръщица
ежегодно събитие

с.Дебръщица,Община Пазарджик,Област Пазарджик

Вашата оценка
07.07.2022 г. -
07.07.2022 г.


 
В селото се провеждат два събора — на храмовия празник, на св. вмчца Неделя, 7 юли, и на деня на Свети мъченици Флор и Лавър, 18 август.
Храмът „Света Великомъченица Неделя“ е построен през 1761 г. на мястото на по-стара черква. Първият свещеник, за когото има сведения е отец Йоан, 1795 г. След това свещеници в храма са били отец Ангел, отец Стоян, отец Саво, отец Вельо, отец Борис, отец Тодор, отец Трифон, отец Костадин, отец Петър (руснак), отец Георги, отец Димитър и отец Стефан.

Параклис „Св. Димитър“, построен с помощта на дарения от частни лица, през 2007 г. Над селото има действащ параклис „Св. св. Флор и Лавър“. Освен това в землището има останки от 11 църкви и параклиси: „Св. Димитър“, „Св. Врач“, „Св. Богородица“, „Св. Архангел“, „Св. Петка“, „Св. Атанасий“, „Св. Никола“, „Св. Седмочисленици“, „Св. Георги“ и две с незапомнени имена.

Селото се намира на 12 км южно от Пазарджик, в подножието на Къркария, най-северния дял на Родопите. Разположено е в дълбоката долина на река Пишманка при изхода и от планината и навлизането и в полето. Землището граничи с Алеко Константиново, Радилово, Пещера, Дорково и Црънча и е от ок. 8000 дка земеделска земя и 12000 дка гори.

За контакти :
Кметство: 03516/2043
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания