Област Пазарджик

Ден на гр.Ракитово и храмов празник на ц.''Св.Неделя''
ежегодно събитие

гр.Ракитово,Община Ракитово,Област Пазарджик

Вашата оценка
06.07.2022 г. -
07.07.2022 г.


 
Еньовден – 6-7 юли . Най-големият летен празник в Ракитово.
Свързан е с култа към слънцето и растителността и надеждата за плодородие. Неизменен атрибут на празника е яневицата / бял равнец/. Тя се сплита на венци , слага се по вратите за здраве. Има поверия за “Яневското слънце” , за водата в менците – важна част от еньовския обред.

На 7 юли е и празникът на на църквата в Ракитово – “Св. Неделя”. От тази година 7 юли се чества и като празник на град Ракитово.

Живота в землището на града се заражда около IV в. пр. Христа, в местността "Могилите". Името на селището произлиза от ракитата, която е от рода на върбата. В миналото Ракитово се е славело като абаджийско и текстилно средище. Първото училище в Ракитово е създадено през 1865 година. Голяма заслуга за образоването на ракитовци и чепинските българи има и известната българка Неделя Петкова която се заселва в Ракитово 1883 година.

Според Стефан Захариев към средата на 19 век Ракитово има 260 жители в 80 къщи, част от които са помаци. Според преброяването на населението в Царство България през 1910 година, към 31 декември същата година в Ракитово живеят 3485 души от които 1510 помаци. Разцвета на Ракитово е през 1935 година когато е най-големия туристически център в района. Но след отклоняването на влаковата линия Септември-Добринище запада.В момента тече процедура по възстановяването на тази историческа част от нашата история.Очаква се Ракитово отново да привлича туристи.

През 1963 г. Ракитово е обявено за планински климатичен курорт, през 1964 г. — за селище от градски тип, а през 1969 г. — за град. През 1977 г. става общински център.

За повече информация :
Община Ракитово
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания