Област Пазарджик

Трифон Зарезан в с.Карабунар
ежегодно събитие

с.Карабунар,Община Септември,Област Пазарджик

Вашата оценка
14.02.2020 г. -
14.02.2020 г.


 
Най-важният празник за карабунарци е "Трифон Зарезан" честван на 14 февруари ежегодно и най-тържествено. Традиция стана на този ден да се провежда конкурс за най-добро вино в различни категории.
Село Карабунар се намира в източната част на Ихтиманска Средна гора, между реките Тополница и Марица.

Църквата в Карабунар „Свети Йоан Предтеча“ е построена през 1818 година. През 2006г. с дарение от инж.Петър Лещаров - Карабунарски зет , е подменен изцяло старият покрив от "турски керемиди" с нови марка "Брамакс" . Тази черква е единственият архитектурен паметник на културата с национално значение на територията на община Септември. По време на турското робство Карабунар е било едно от най-будните села в района, за което говорят ранно построената църква и килиино училище към църквата.

Традиционно за карабунарци е ястието "Тепсикебап", приготвяно през зимата, след като се заколи домашното прасе. Специалитетът се приготвя от прясно опечени свински мръвки и черен дроб, кисело зеле и малко ориз. Подправките са семена от копър, червен пипер и сол на вкус. Консумира се обилно полято с хубаво червено карабунарско вино. Друго традиционно за Карабунар ястие е печено агне в зидана селска фурна. Приготвя се за Великден и/или за Гергьовден. Подготовката започва още от предния ден. Пълни се със запържен ориз с лук, дреболии от агнето и подправки. Около него се подрежда кисело зеле. Покрива се с булото на агнето или с цели зелеви листа и се пече в добре опалената фурна цяла нощ.

Може да се замести и с пуйка, която всъщност е най-таченото животно в селото. Друг характерен начин за готвене на пуйка (или по карабунарски - мисирка) е т.нар. вариво. Приготвя се около Коледа когато пуйките станат достатъчно едри. В голяма тенджера се нарязва кисело зеле, праз, добавя се червен пипер, сол и задължителните семена от копър. Изчистената пуйка се поставя в средата и всичко се вари на умерен огън няколко часа. Може да се сложи и малко кървавица за аромат.

За контакти :
тел. за контакти: 03561/7301
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания