Област Перник

Събор и Храмов празник на Илинден в с.Режанци
ежегодно събитие

с.Режанци, община Брезник, Област Перник

Вашата оценка
3 от 1 глас
01.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
Съборът на селото е на Илинден, 2 август. В навечерието на този ден селото се изпълва с музика и гостите започват да пристигат. Още на 1 август, по традиция насред село се събират всички режанчани, както и пристигналите от околните села.
Фолклорни фестивали и събори
Най-активните подхващат първото хоро и така за кратко време площадът се изпълва от жизнерадостното Граовско хоро. Изморени от танците, гостите на Илинденския събор сядат да се почерпят и да се видят в уютната механа „Бата Вака“.

Изпълнена с народна музика и приказки, веселбата продължава до сутринта. А на другия ден — 2 август гостите тръгват от къща на къща да поздравят стопаните. По обичай на събор не се кани, затова всеки е добре дошъл на празничната трапеза да опита от гозбите на домакинята и домашната ракия на най-стария в семейството.

Селото е на около 4,5 км. западно от град Брезник. 800 м. надморска височина. Макар и бедно, селото е известно с намереното случайно при оране в една нива през 50-те години на 20-ти век „Режанско златно съкровище“. По оценка около 6000 бр. монети. Иззети около 2500 - златни и сребърни от времето на Филип Македонски. Изключително ценни монети.

В селото има църква „Св. Илия“. Тя е "поновена" през 1867 г. от Миленко и родата му, както свидетелствува надпис над вратата. Черквата е в лошо състояние - покривът тече и руши иконите. На 30 м. от нея имаши магерница и към нея - сградата на някогашното килийно училище. Сега са разрушени.

Наблизо се намират язовирите Конска,Слаковци, Бегуновци и Извор.
Режанци е наследник на много по-старо селище наречено Илотоп, което се е намирало около 1 km южно от днешното село Режанци. Съществувалото селище било разрушено по време турската инвазия на Балканите и по-късно възродено като Режанци на мястото където съществува днес.

Режанци има красива природа, чийто чист въздух всяко лято привлича множество хора на отдих и почивка сред зеленината. Множеството овощни дръвчета и големите зеленчукови градини са все още поддържани от малкото останали хора в селото.

За контакти :
Кметство: 0879803260

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания