Област Перник

Кукерски празник ''Сурова'' в с.Пещера
ежегодно събитие

с.Пещера, Община Земен, Област Перник

Вашата оценка
13.01.2020 г. -
14.01.2020 г.


 
Най-големия празник за Пещера това е Сурова. Този празник се провежда на 13 и 14 януари,и е свързан с маскарадната традиция по нашите земи за прогонването на злите сили и пробуждането на земята за нов живот.
Фолклорни фестивали и събори
Сурвакарската група на село Пещера
според преданията съществува от незапомнени времена,единственото и прекъсване е било през 1944 г.,възобновена е през 1951 и от тогава до днес води активен живот.
Фолклорни фестивали и събори
Състои се от около 45 човека,като основните персонажи са невестата и младоженята, болюбашията, баряктар, мечкар с мечка, сватбарето и приличниците.

Участвала е на фестивали в Перник, Ковачевци, Радомир, Момин проход,Радуил,Пирин пее,София,в предаванята "От българско по българско" по ТВ СКАТ и "Етно"по БНТ и.т.

През 2008г. ТВ СКАТ заснема част от самодейците в тв клипове на народни песни,а на 24 декември 2008г.бе излъчено предаване за обичая Бъдни вечер в с.Пещера.

Основната заслуга за популяризирането на фолклора и традициите в Пещера се дължи на Стоян Стоянов. От тази 2008 г.е възобновена и женската певческата група, която се състои от 9 жени, изпълняват предимно нашенски/шопски и граовски/песни и различни старинни обичай.

Ежегоден събор на ''Св. Николай Летни'' (манастира) и на Димитровден (в селото).

В края на месец септември в Пещера е земляческата - среща събор,на който пристигат пещерчани пръснати навсякъде ,става всеобщо веселие.

Над селото се намира Мрачкият манастир,
който за съжаление е изгорял. От него е останала само черквата, в която са останали иконите. Манастирът е прочут с Мрачката грамота на цар Иван Александър.

В момента манастира се ремонтира, сменен е покрива изцяло с нови керемиди,голяма част от ремонтите са благодарение на Димчо Димитров пещерчанин родолюбец за своето родно село.

За контакти : Тел.: 07741 / 22 66

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания