Област Перник

Тодоровден в с.Боснек
ежегодно събитие

с.Боснек,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
4.3 от 3 гласа
16.03.2019 г. -
16.03.2019 г.


 
Ежегодни конни надбягвания на Тодоровден. Благодарение на конна база и клуб по конен спорт „Тарсас” можете да се насладите на красотата на Витоша планина на гърба на кон.
Фолклорни фестивали и събори
Името Боснек е дошло от стара легенда, в която се разказва, че двама братя са дошли на това място боси през зимата чак от Македония.
Фолклорни фестивали и събори
Според първите писмени доказателства за селището през 1417година жителите били 42-ма.

Остатъци от Тракийска могила, светилище и селище край местността Жива вода, римски монети и керамични отломки край и в пещерата Духлата, а в "Малката Духла" останки от погребение от Х век и златен рог ,'римски път" за Самоков, рударски калета със следи от извършват в древността добив на злато и желязо-това са част от археологическите находки в селото.

Задълбочените проучвания все още предстоят. Затова пък спалеолозите изследват района от 1964 година. И установеното до сега прави Боснек едно от най-интересните места не само в България.

Боснек е известен и с извора, наречен Живата вода.

Това е уникален извор, известен още от османския пътеписец Евлия Челеби. Водата в него на тласъци ту се появява, ту пресъхва. В момента за съжаление е каптиран и водата тече от каменна скулптура на глава на крокодил.

Авторът на приказната скулптура не е известен. Местните хора не помнят от кога датира произведението. До местността стига черен път (подходящ само за високо-проходими превозни средства или час и половина пеша), а до самия извор има пещера и изграден заслон, което прави маршрута привлекателен за туристи.

Тъй като водата на този извор изчезва и след определен период от време отново се появява, съществува легенда, че когато пред змея застане грешен човек - водата спира.

Друго поверие гласи,че на върха намиращ се над карстовия извор имало езеро,намиращо се в землището на с.Чуйпетлово. Там живеел воден бик,който ранявал добитъка на селяните.те се опитвали да спасят животните си като закачали ножове и остри предмети на роговете на своите бикове с цел да се защитят.

При поредната битка водния бик бил ранен и се гмурнал в езерото. Водата се окървавила и изчезнала. Поверието гласи,че и до днес когато бикът се обръща в земните недра,спира и пуска притока към извора. Водата от извора се смята за много лековита и хора от цялата страна посещават чудотворния извор.

В Боснек има две църкви. Едната "Св.Козма и Дамян"(1878) е паметник на културата , а другата "Св.Теодор Стратилат" е действаща.

За нейното създаване легендата гласи,че в селото върлувала чума и много хора умирали.Тогава 3 рода от селото решили да построят църквата и по този начин да изкупят греховете си и наистина след построяването на храма болестта си отишла от селото.

Вековният дъб вляво от шосето ще видите точно там, където на отсрещната страна е табелата с надпис "Село Боснек е Белият дроб на Перник".

Дъбът е на шест века, на колкото са и първите писмени свидетелства за населеното място.

За контакти:
Кметството, Адрес: Община Перник, село Боснек,
площад „Петрус“№6, тел.+35976695050
Читалище "Трудолюбие 1926"
Телефон: +359 +35977152030+359884947622; :+359886757519
Email:trudolyubie_1926@abv.bg


За повече информация :
ТИЦ с.Боснек


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания