Област Перник

Сурва в с.Селищен дол
ежегодно събитие

с.Селищен дол,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
13.01.2020 г. -
14.01.2020 г.


 
Най-значимият празник за жителите на това село е Сурва. На 13 срещу 14 януари, жителите се преобличат в кожи, слагат маски на лицата, звънци и клопатари и обикалят от къща на къща за да прогонат злото.
Ежегодно в селото се провежда събор които е в третата събота и неделя на месец май.

Конкретни документи за основаване на селото, не са известни. Първият документ, в който фигурира село Селищен дол е от 1576 година в турски регистър на Жделепешани за предадени овце : от Марко Сено – 50 броя и от Йовчо и Никола Тодор - 60 броя описани в "Извори за българска история". Според предания селото е горяло и отново възстановявано все по-долу откъдето е и името му Селищен дол. Не е подминато и от чумната епидемия в края на XVII век. Намирани са останки от заселване и на други места в землището на селото: селище до бившото ТКЗС, Становни камък, Копан дол и други. Броят на къщите при възновяването на селото, по предания, е 7. От тези къщи се основават и седемте основни рода.

Забележителни места за туризъм са Черна гора и Черногорският манастир. Планината е орентирана в посока север – юг. Дължината и е около 20 километра, а ширината и достига 9-11 километра. Най-висок е връх “Тумба” 1129 метра, а на 500 метра североизточно от него е връх “Китка” 1118 метра,. Манастира е съграден по време на Втората Българска държава първоначално на територията на селото в местността “Китка”.

През 1737 година заедно с няколко околни села е опожарен от турците. Връща се към живот благодарение на хилендарските монаси, които го откриват и постъпенно възстановяват на сегашното му място. Разрешение за възсановяването му е издействано от отците Захари и Игнат през 1814 г. от бея на град Брезник Кара Фейзи. През 1822 година манастира бил завършен. Всяко село е имало стая (одая) за преспиване при посещение в манастира. Средствата за построяване и оборудване на стаята за селото са били дарени в основни лини от рода “Марковчани”.

В църквата на манастира са изографисани главните дарители. Специален кът е отделен и на дарителя от Селищен дол Минко Недялковъ. Приятни места за отдих са местностите “Светената вода” и “Копан дол”. В тях са изградени чешми с чучур лъвска глава. Предмет за излет е поречието около реката посока планината: трона на Крали Марко издълбан в скалите ,както и стъпката от коня Шарколия и белега на копието му върху камък в реката под “Кладенче”.

Местността “Становни камик” е свързана също с легенда за Крали Марко. Предмет на любопитство е и местността “Матараз” свързана със сражение между турците и австрийците по време на “старите войни” ,когато немците са идвали чак до Перник. Старата къща на Юруците построена през 1840 г. от майстор Малинъ в края на селото до гората е обявена за културен паметник през шестдесете години на миналия век.

За контакти :
Телефони: 07755/ 380
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания