Област Перник

Алпиниада ''Трънското ждрело''
ежегодно събитие

гр.Трън,община Трън,област Перник

Вашата оценка
3 от 1 глас
Май 2020

 
По скалите на Ждрелото на река Ерма са прокарани над десет алпийски катерачни маршрута, което е предпоставка тук често да идват любители катерачи, както и професионалисти. Тук се организират алпиниади, а в края на месец май се провежда алпийската среща „Купа Трънското ждрело”.
Критерите, по които са оценявани участниците в състезанието са трудност на терена, техничност и бързина в преодоляване на препятствията при изкачването на скалите. Инициативата няма състезателен характер, а идеята е да се популяризират забележителностите в региона и да се продължи традицията в алпинизма.

Само на 75 километра западно от София, между отвесно издигащите се върхове Жилав камък и Църквището, се намира една от най-уникалните природни забележителности на България – Ждрелото на река Ерма, познато още като Трънско ждрело. Скалите се издигат над реката на около 200 метра височина, а суровите им форми правят гледката едновременно красива и страшна. Грохотът на водата изпълва пространството и го населява с образи толкова дивни, колкото може да роди само детското въображение. Ждрелото на река Ерма не е за хора търсещи спокойствие и хармонични природни форми. То е за хора творци, опияняващи се от могъщата сила на природата и черпещи сили от природните стихии.

Трънското ждрело се намира на 3 км. от град Трън. Дължината му достига стотина метра, широчината в най-тясната част е едва 5 метра. В тази теснина се е образувал водопад, висок 4 метра. Високо над тесния участък има висящ дървен мост, предлагащ уникална гледка към ждрелото. Заплашително надвиснали скални маси, смайващи теснини със скрити водопади, водни прагове и карстови пещери, буйна растителност и бясно препускане на сърцето... Разходката по моста не е за всеки – тук е доста страшно и усещането е апокалиптично.

До ждрелото и мостчето може да се стигне по Трънската екопътека, която започва от южния край на Трънското ждрело. Дължината и е 13 км., а времето за преминаване на цялата екопътека – около 8 часа. Тя криволичи в приказно красивата местност, минава през дървени мостчета и пътечки и предоставя добри възможности за снимки.

Пътеката стига и до връх Църквището, където ще видите останки от постройки от времето на император Каракала – 3 век. Според големия пътешественик Константин Иречек, който влюбен в българските земи ги кръстова надлъж и нашир през 19 век, отец Терапонтий е живял в скална дупка в района. За отец Терапонтий пък знаем от „История славянобългарска” на Паисий. Говори се, че името на река Ерма идва от името на светеца, тъй като на черковнославянски то се е произнасяло Св. Йерме. В района се намира и Трънският манастир „Св. Архангел Михаил”, в който има запазени стенописи от 16 век. И докато през 14 век манастирът е бил културен център и в него са живели 70 монаси, днес той е изоставен и състоянието му буди тревога.

За повече информация :
Община Трън
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания