Област Перник

Храмов празник на Владимирският манастир ''Св. Петка''
ежегодно събитие

с.Владимир,Община Радомир,Област Перник

Вашата оценка
2 от 1 глас
14.10.2021 г. -
14.10.2021 г.


 
Владимирският манастир "Св. Петка" е разположен в най-горната част на възвишението Свети Петър от планината Голо бърдо, в чието западно подножие е разположено село Владимир. Самият хълм се намира в дясно от главен път Е79, в посока София-Кулата, в отсечката край село Долна Диканя.
На 14 октомври всяка година се прави курбан. Сведенията за този манастир са изключително оскъдни, това което се знае е, че в близост до мястото през античността е имало езическо светилище. По-късно римляните построили крепост – „Градището”, която просъществувала и през късната античност. Укреплението било част от фортификационната система охраняваща пътя от Сердика към поречието на Струма или Бяло море.

Разкриваните на терена зает от крепостта единични късове от шлака и сгур, подсказват, че тя е била свързана и с рудодобива, който по това време бил добре развит в близките Верила и Витоша. Днес от късноантичната крепост „Градище” няма следи на повърхността.

Над крепостта през средновековието е изграден малък манастир „Св. Петър”, който отдавна е разрушен. На мястото, където се е намирал все още могат да се забележат трудноразличими очертания. По-голяма част от останките на старинната обител са унищожени с издигането на антена и ретранслатор на мобилните оператори. Макар и да не се знае кога и как е бил разсипан манастирът, споменът за него се е съхранил през вековете.

Потвърждение за това дава името на възвишението – „Св. Петър”, както и построеният през XX в. параклис "Света Петка". Непосредствено до параклиса се намира извор със Света вода - аязмо, вграден в каменна постройка. Но за жалост, целебната вода спряла да блика преди няколко години. Напълно е възможно причината за пресъхване на извора да е ретранслатора, който с функционирането и вибрациите си нарушава сакралността на святото място.

За контакти :
Кметство :
Телефон: 07728/ 295
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания