Област Перник

Сурова в с. Ноевци
ежегодно събитие

с.Ноевци, община Брезник, Област Перник

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
14.01.2020 г. -
14.01.2020 г.


 
На 14 януари се провежда древния обичай „Сурова“, като вечерта на този езически празник се представят редица програми, завършващи със заря и фойерверки.
Фолклорни фестивали и събори
Кукерската група на селото е най-голямата културна забележителност, като наброява над 100 сурвакари и е истинска атракция за всички гости на селото.
Фолклорни фестивали и събори
Селото е благоустроено и има вид на селище от градски тип с много обществени сгради — съвет, здравна служба, читалище, училище и магазини. Селото в миналото наброява около 1200 жители, но сега се обитава от около 700 жители и жилищният фонд е предостатъчен.

Общоселският събор на ''Петдесетница'' e съпроводен с футболна среща между млади и ветерани, а също така и с музикална програма.

Село Ноевци се намира на 20 километра северозападно от областния град Перник и 50 километра от столицата — София. То отстои на 7 км от общинския център Брезник и е единственото село в общината с основно училище.
Фолклорни фестивали и събори
Селото има хубаво местоположение в областта Граово. На север от него са плодородните ниви, а на юг — иглолистни и широколистни гори, които са извор на чист и ароматен въздух.

През него минават три реки, които го освежават. През полето тече по-голямата Конска река, приток на Струма. Близо до селото има и два микроязовира — места за отмора и риболов. Природно богатство са каменните кариери — източник на каменни плочи за настилка.

Селото има интересно минало. В землището му се намират паметници от древни времена.

На сегашното си местоположение под името Ноевче е споменато в османски документи от 1576 г. Към края на османското владичество Ноевци е чисто българско село с 43 къщи и 1 480 жители.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти:
НЧ "Пробуда"; Телефон: +3597753210; +359886028350
Телефони:+359882726489; Email: probudanoevtsi1931@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания