Област Перник

Сурова в с. Садовик
ежегодно събитие

с.Садовик, община Брезник, Област Перник

Вашата оценка
13.01.2021 г. -
14.01.2021 г.


 
Всяка година на 14 януари се провежда суровакарски празник. На 13-ти вечерта се събират всички жители на центъра на селото и се провежда суровакарското събрание като повечето от хората са сьс звънци и клопотари. След това на следващият ден кукерите обикалят селото за да прогонят злите духове.
Фолклорни фестивали и събори
Село Садовик се намира в планински район. Намира се на югоизточния склон на ниската планина "Изворска могила". Тя е кръстена на името на съседното село Извор, находящо сена около 2 км. североизточно от Садовик. Могилата е висока малко повече от 1000 метра над морското равнище и е част от планината Любаш.

От върхът и има обзор във всички посоки, най внушителен е на северозапад, към Ребърска могила и самият Любаш - връх Момин двор, а след него Руй. В обратната посока югоизток се вижда до Рила и като на длан горната част на Граово - Брезнишкото поле. На север погледа се спира на западната част на Стара Планина, на Изток във Витоша, а на Запад към планините в Краище.

На 24 май всяка година се провежда съборът на селото.

През селото минава поток извиращ от местността "Дебелец", който е приток на Ноевска река, Конска, Струма и оттам в Бяло Море. От планиско хълмистата местност Дебелец на северозапад минава Главния Балкански вододел, тъй като от другият склон водата се отича, през един от началните притоци на р.Ябланица, който минава между Ребърска могила и връх Любаш, слива се с потока от Лялинци, който идва от северозападната страна на Любаш и Парамунската планина, образува река Ябланица, която се влива в Ерма, точно на държавната граница със Сърбия. Оттам, чрез реките Ерма, Нишава, Морава и Дунав водите отиват в Черно море.

Селото е възникнало около кръстов извор, сега е каптиран и е построена чешма. Възникналият поток, протича през малка долинка през центъра на селото, където всички домакинства в миналото са имали градина за поливно земеделие. От това идва и името на селото - сад /градина/ Садовик. Всички жители на селото са православни християни, има църква и гробището е в непосредствена близост до нея.

За контакти :
тел.: 0879803259

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания