Област Плевен

Храмов празник на ''Св. Параскева'' и Събор в с.Брест
ежегодно събитие

с.Брест, община Гулянци, Област Плевен

Вашата оценка
09.11.2019 г. -
09.11.2019 г.


 
Събор на селото на 9 ноември - храмов празник на църквата „Света великомъченица Параскева Иконийска“. Селото е разположено северно от град Плевен, на около 40-42км.
Фолклорни фестивали и събори
По местни предания, на мястото, където се намира селото сега, някога са се простирали водите на река Дунав. Селото се е намирало на високите части в този район.

Името си носи от голям бряст, където хората връзвли лодките си. Селото е било изпепелено през 30-те години. Пожарът се е виждал от съседните села. Местни хора твърдят, че самият цар Борис III е идвал след трагедията.

Някога е било едно от най-големите села на Дунавската равнина. През 1972г. е трябвало да бъде обособена община на територията не област Плевен. Кандидатурите са били на съседните тогава села с. Гулянци и с.Брест.

Населението на с. Брест е било с около 3 пъти половина по-голямо от това в Гулянци, но тогавашните партийни пристрастия надделяват и с аргумента, че с.Гулянци вече е било част от националната железопътна инфраструктура на БДЖ и е свързано с останалите селища в страната чрез най-разпространеният тогава вид транспорт - ЖП транспортът, ЦК на БКП разпорежда с наредба от 12.05.1974г. обособяване на нова община на територията на област Плевен - община Гулянци.

Едва няколко десетилетия по-късно с.Гулянци е обявено за град, тъй като новата демократична администрация не търпи общински център със статут "село". От тогава с. Брест остава второстепенно административно образование в околията, което обаче не спира развитието на селото и не довежда до съдбата сполетяла огромна част от българските села - демографският срив. Сега населението на с. Брест е около 2500 човека, което от своя страна го държи в челните позиции сред най-големите села на територията на република България

Културни забележителности:
* Часовниковата кула.
* Параклис на Света великомъченица Екатерина и местността Бездремна.
* Историческа местност е и Сусовица (Сусовград) - древно римско селище или крепост.
* Голямо читалище и кино салон
* Начално и основно училище
* Голяма детска градина
* Културно - исторически музей

За контакти : Кметство : тел.06563/2050


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания