Област Плевен

Честване на Тодоровден в с.Дебово
ежегодно събитие

с.Дебово,Община Никопол,Област Плевен

Вашата оценка
16.03.2019 г. -
16.03.2019 г.


 
Всяка година на Тодоровден, характерно за празника, се провежда надбягване с коне, за да може всеки да покаже уменията си в ездата.
На Гергьовден в село Дебово при стар свещен камък останал още от времето на татарите, всяка година се прави курбан за здраве и плодородие, като се дава в жертвопринушение местно агне. После то се раздава на всеки жител на селото на празничен обяд.

Селото е известно с прочутия за този район танц "Калушари" завоювали златен медал на VI Национален събор в Копривщица през 1986 г. Село Дебово се намира на 34,3 км (около 30 мин.) североизточно от гр. Плевен и на 19,6 км (около 20 мин.) южно от гр. Никопол.

Според данни от стари хора с. Дебово е основано през 1858 г. По това време татари от Крим, Русия били заставени от руското правителство да приемат християнството или да напуснат държавата. Много от кримските татари напуснали Русия и намерили убежище в България. Една част от тези татари, дошли от кримското село Дебул се заселили по тези земи. Основали селище Дебу, което по–късно получава името Дебово. През 1870 г. в селото се заселили българи и власи от съседните села.

През 2008 година в с. Дебово бе открит и паметник на Васил Левски.
В парка на с. Дебово е и монументът на загинали български войници във войните от 1912-13 и 1915-18 г.

В с. Дебово се намира храмът "Св. Георги Победоносец" построен през 1923 г.

Читалище "Съгласие"е основано през 1927 г. , а през 2007 г. тържествено бе чествана неговата 80-та годишнина. В него има концертна зала с киносалон и библиотека. Към читалището има и сформирана вокална група.
В Дебово има и детска градина.

Стриктно спазвана е традицията за омесване на уникални по рода си великденски козунаци. Те са двуцветни - червено - жълти. Между двата цвята тесто се слагат локум, стафиди, орехи ... Усукват се и се пекат в пещи на дърва в специални овални форми.

Любимо ястие на дебовчани е и т. нар. \"Моаре де пеще\" (от румънското moare de peşte - „рибна саламура“), която често се приготвя не само с риба, а и с пилешко месо.

За контакти
Телефон: 06548/2233

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания