Област Плевен

Обичай ''Петльовден'' в с.Кривини
ежегодно събитие

с.Кривини, Община Долни Дъбник, Област Плевен

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
02.02.2023 г. -
02.02.2023 г.


 
За кой ли път легендата звучи на площада в село Кривини. "Най-страшните убийци през робството били еничарите. Тях турците събирали сред българското население още като бебета..."
Фолклорни фестивали и събори
Възрастна жена, пременена в носия, чете от лист своята версия - да не обърка нещо от вълнение, че на нея тази година се е паднала честта "да води" празника.
Фолклорни фестивали и събори
Майка успяла да заблуди дошлите турци да вземат мъжките деца в селото с петльова кръв. Щом чули, че идват турци да вземат синовете им, жените се изпокрили. Всяка, която откажела да даде сина си да служи в еничарската армия на султана, била обезглавявана.
Фолклорни фестивали и събори
Само една майка решила да заблуди неканените гости с хитрост. Жената скрила невръстния си син, заклала петел и с кръвта му опръскала входната врата и дувара.

Щом минали турците покрай къщата й, един от тях рекъл: „Тук вече сме били, щом има кръв". После същата история останалите жени "разказват" с песен.

Изкарват я открай-докрай - да се знае.

Два петела бяха приготвили тази сутрин жените в село Кривини. Единият стана курбан за мъжката сила и здравето на мъжките рожби, които така и не се появиха на мегдана да получат огнен знак на челото - през зимата почти няма деца в малкото селце на няколко километра от Долни Чифлик.

Втория петел жените бяха пременили с плетени пъстри одежди, за да води хорото. Нагизденият хвъркат герой жално кукуригаше по време на церемонията, явно "досетил" се за съдбата на другаря си.

Мъжете гледат отстрани церемонията на жените. Гледат и не се месят.

Само кметът на селото се осмелява да помогне с дръвника и брадвата. Жените обаче сами се справят с кървавата част. С точен удар една от тях умъртвява птицата, намазва с нея вратата на къщата, после я обезглавява.
Фолклорни фестивали и събори
След хората на мегдана следва почерпката - с петел и къпана баница.

Местните разказват, че за произхода на този празник са съхранени две предания:

Според едното Петльовден се празнува от незапомнени времена като празник за опазване на децата от лоши болести. Според другото предание празникът започнал да се отбелязва по време на османското владичество, а повод за появата му е станал кръвният данък.
Фолклорни фестивали и събори
Жените обличат носии като към украшенията си добавят и "колун"- голямо перо от петела.

За контакти :
Читалище "Светлина 1936"; Телефон: 051422247
Тел. 05142/ 37-19Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания