Област Плевен

Събор на ''Св. Димитър'' и Храмов празник в с.Варана
ежегодно събитие

с.Варана,Община Левски,Област Плевен

Вашата оценка
05.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
Всяка година от 5 до 7 ноември се провежда събор на село Варана.
Село Варана се намира в централна северна България. Разположено е в община Левски, област Плевен. Въпреки малкото си жители, то все още остава будно и живо, запазило в себе си обичаите, традициите и красотата си. През селото минава река Ломя - уникална забележителност със запазена флора и фауна такава каквато е била някога - средище за много туристи. Също и няколко римски могили, които не са изследвани още. Обичаите в село Варана не се отличават от типичните обичаи характерни за региона.

Река Ломя е уникална забележителност със запазена флора и фауна такава каквато е била някога - средище за много туристи. Тя е приток на река Осъм. В миналото реката е минавала през алувиална гора в местността "Карамандол" където е образувала множество меандри. Коригирана е в канал, но има запазени няколко стари корита, които са останали в гората. Те са изолирани от повърхностни води, но повечето са пълни с вода през по голямата част от годината поради високото ниво на подпочвените води. В старите корита се срещат много блатни видове растения, сред които водна лейка (Salvinia ndtdns) (Защитен и включен в Бернската конвенция). С тях са свързани и много водолюбиви птици. Река Ломя минава покрай селото, там тя е по широка и пълноводна, за улеснение на населението има изграден мост.

На територията на село Варана се срещат няколко римски могили. Доста добре запазени и непокътнати от зли иманяри те чакат времето когато ще се разкрият сами пред археолозите, които още не са ги проучвали.

Църква "Свети Димитър" - 1933г.
Уникална стара църква се извисява изцяло запазена в центъра на селото. Изградена е през далечната 1933 година с доброволни помощи и труд на населението. Кръстена е с името "Свети Великомъченик Димитър". Голямата й камбанария с кръст огрява цялото село още на входа му. Църквата се води към Павликенска духовна околия, Великотърновска епархия. Населенитето е изключително българско, с источно православно вероизповедание.Църквата отваря врати за посетителите си на всички по големи религиозни празници.

В село Варана е роден известният бъргарски писател и автор на произведения за деца Иван Кръстев Иванов. Роден е на 08.04.1920 година. - От тук са и корените на естрадната певица Паша Христова. - акад. Тодор Георгиев Николов - Никола Николов - журналист и писател.

За контакти :
Кметство : Тел. 06539/422
еmail: kmetstvo_varana@abv.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания