Област Плевен

Обичай ''Петльовден'' в с.Солник
ежегодно събитие

с.Солник, Община Долни Чифлик, Област Плевен

Вашата оценка
4.3 от 4 гласа
02.02.2023 г. -
02.02.2023 г.


 
И тази година бабите от Солник в ранни зори по тъмно и на скришно бяха заклали петли за здравето на мъжките рожби. По обяд те се събраха да отдадат почитта си към най-старата "баба" и да се повеселят за здравето на всички момченца.
Фолклорни фестивали и събори
На Петльовден село Солник вдига истински празник пред читалището, за да отбележи днешния празник.
Фолклорни фестивали и събори
Селото е едно от малкото населени места у нас, в които жителите стриктно спазват традицията на 2 февруари. Според традицията на Петльовден, още в ранни зори жените стават и започват приготовления.
Фолклорни фестивали и събори
Кулминацията на празника е ритуалното отрязване на главата на петел, с чийто кръв се напръсква портата на дома.

Местните разказват, че началото на традицията е поставено в съседното село Голица. Традиционно при отбелязването на празника се коли петел за здраве на мъжката рожба в семейството, откъдето и произлиза името на празника.

За произхода на този празник са съхранени две предания. Според едното Петльовден се празнува от незапомнени времена като празник за опазване на децата от лоши болести.

Според другото предание празникът започнал да се отбелязва по време на османското владичество, а повод за появата му, според преданието, е станал кръвният данък.

Навремето при идването на войска за събиране на еничари жена е заклала петел, с чиято кръв е опръскала снега, според преданието. Тя е успяла да заблуди войската, че е заклала сина си, за да не бъде взет за еничарин, разказва легендата.
Фолклорни фестивали и събори
Облечени в народни носии жените танцуваха с накичен за празника петел, след което друг пренесоха в жертва за здраве на мъжките рожби в селото.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Читалище "Васил Левски 1939"; Телефон: +359 051429348
E-mail solnik_1939@abv.bg ; Телефон 0893 313 443
Кметство: Тел. 051429/ 22-20, 0889 692 820Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания