Област Пловдив

Честване на Освобождението в с.Христо Даново
ежегодно събитие

с.Христо Даново,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
03.03.2021 г. -
03.03.2021 г.


 
Всяка година на 3 март се чества освобождението на България от Османско робство. Поднасят се цветя и венци на паметника на генерал Карцов, канят се различни танцови състави.
Фолклорни фестивали и събори
На 3 Март, денят на Националния празник на страната учениците и учителите от ОУ „Ген. Карцов“ с. Христо Даново отдадоха почит към всички загинали за свободата на България.

Венци и цветя бяха поднесени на паметника на руски офицер щабскапитан Швейбуцки, загинал при преминаването на отряда на ген. Карцов през Троянския проход през декември 1877г..

На поклонението присъстваха кметове, заместник кметове и общински съветници от Община Карлово и Община Сопот.

Ученици изнесят програма посветена на Освобождението на България.

Енорийският свещеник на с.Христо Даново отслужва заупокойна молитва в памет на загиналия щабскапитан Швейбуцки и за всички български, руски, украински, румънски и финландски войни паднали за свободата на България.

В края на месец юли се провежда и празника на селото, отново с танцови състави, музика, гости.

Село Христо Даново се намира в планински район. До него има лавандулови полета, както и полета с Българска маслодайна роза. От София се намира на 120 км, от Карлово на 20 км, а от Пловдив на 80 км. Самото село е в подножието на Централен балкан- Централна стара планина. На 200 метра над площада се намира паметникът на генерал Карцов, на когото е наречено местното училище. Има детска градина, както и игрище, на което децата да играят.

Селото се намира в Национален парк „Централен Балкан“ в средната част на Стара планина.

То е място за туристически отдих. От него се стига до хижите „Козя стена“, „Ехо“, „Дерменка“ и „Васил Левски“.

Субрадице е римска пътна станция на пътя Филипопол (Пловдив) - Мелта (Ловеч), отбелязана и на Певтингеровата карта (Tablula Pevtengeriana). Просъществувала през 1 - 5 век. Днес нейните развалини се намират непосредствено до източния край на селото.

В западния край на селото се намират останките от стара римска крепост, от която и до днес можем да забележим тленните останки на тогавашните и жители.

Не далеч по стария военен път се стига до петото по височина в България пръскало Сувчарско пръскало. Един прекрасен водопад, до който се стига само с човек, който е ходил, тъй като е навътре в гората.

За контакти : Читалище "Пробуда 1927"
Адрес: ул.”Iва„ № 24; Село Христо Даново
Телефон: +359 (0)31397 216; 031397/221Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания