Област Пловдив

Храмов празник ''Св. Арх. Михаил'' в с.Мраченик
ежегодно събитие

с.Мраченик,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
Празник на църквата ''Св.Архангел Михаил'' - 8 Ноември.
Фолклорни фестивали и събори
Забележителностите край с. Мраченик - "Кадрафил", гроба на Хаджи Димитър, "Каратепе", "Козуколук", "Калето" /в Сърнегорска местност/, "Манастира" на границата между с. Свежен и с. Мраченик, са обозначени с табели.

Село Мраченик се намира в "Сърнена гора". На север граничи със землището на гр. Калофер, на юг - със с. Сърнегор, община Брезово, на изток със с. Свежен, на запад със землището на с. Домлян. До 1650 г. с. Мраченик се намира на територията на с. Домлян. След запалване на селото от кърджалии същото се премества на сегашното си местонахождение и е наречено Тахталий. Започва бързо да се разраства. През 1867 г. е построена и осветена черквата "Св. Архангел".

Васил Левски изгражда революционен комитет в селото. След обесването му, същият се разпада. При подготовката на Априлското въстание селото се посещава от Панайот Волов. Същият отсяда в къщата на Павел Генков, която все още съществува. Гърди хайдутина /Палдурски/ превежда Панайот Волов до Свежен и Бабек и обратно.
През Априлското въстание селото е нападнато от бошибозушките орди на Тосун бей, които са били отблъснати. По време на Руско-турската освободителна война селото отново е нападнато и опожарено. Една трета от населението на селото е избито в местността "Мотора". Една част от оцелелите се крият в горите около селото, а друга - преминава през с. Тъжа и Балкана. Запазени са само няколко къщи от пожара.

След раняването на Хаджи Димитър на Бузлуджа същият е пренесен в местността "Кадрафил" и лекуван от жители о с. Свежен и с. Мраченик. Слав Мочуков, Тодор Патевски и Гърди хайдутина /Палдурски/ го водят в с. Баня за да лекуват раните му. Но в средата на м. август 1868 г. Хаджи Димитър почива от раните си и е погребан в местността "Кадрафил". След Освобождението на България от турскто робство майка му пренася костите в Сливен.

По време на Балканската и Първата световна война по фронтовете са убити 50 човека. Има запазени и снимки от завземане на Одринската крепост. През Втората световна война по фронтовете загиват 8 жители от селото. В центъра на селото има изграден гранитен паметник на загиналите през Балканската, Първата и Втората световна войни и през съпротивителното движение.

През 1951 г. започва електрификацията на с. Мраченик, 1956 г. - изграждането на доброволни начала културния дом в селото, завършен през 1959 г. През 1959 г. започва разширение на училищната сграда и са привлечени сираци в Дом за деца и юноши. Същата съществува до 1986 г. Здравното обслужване се извършва от личен лекар - "джипи".

За контакти:
Кметство:
тел.: 031324/221; 0898 775 558

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможно без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"

Искрено Ваш: Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания