Област Пловдив

Трифон зарезан в с.Белащица
ежегодно събитие

с.Белащица,Община Родопи,Област Пловдив

Вашата оценка
14.02.2020 г. -
14.02.2020 г.


 
И до днес традиционният ден на лозарите и на виното – Трифон Зарезан, е сред най-обичаните у нас. Наричат го още Трифон Чипия или Трифонци. Празникът е в чест на свети Трифон и се отбелязва от Българската православна църква на 1 Февруари по новия календар или на 14 Февруари по стар стил.
Фолклорни фестивали и събори
Свети мъченик Трифон е роден около 225 година в град Апамия в известната винарска област Фригия, Мала Азия. Родителите му били дълбоко вярващи християни и възпитали сина си в любов към Бога. Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса. Едва 17-годише, той вече бил известен , след като успял да излекува дъщерята на император Гордиан от тежко душевно страдание.

Празникът, посветен на светеца лечител, се чества не само от лозарите, но и от градинарите, кръчмарите и соколарите. На Трифоновден се извършва ритуалното зарязване на лозите, знак, че наближава пролетта и се полага началото на новия сезон за всички земеделски дейности. От отрязаните пръчки се плетат венци, които мъжете слагат на калпаците и бъклицата с вино. Изричат Най-напред с вино се поливат зарязаните клонки на лозите.

Ритуалът продължава с избирането на ” цар на лозята”, след което всички сядат на обща трапеза. Започнал рано сутринта в лозята, празникът се пренася и в селото. Под звуците на гайди и тъпани шествието на лозарите спира пред всяка къща. Домакинята изнася вино, от което първо отпива царят, а след това и хората от свитата му.

Тогава именния си ден празнуват Трифон, Трифонка, Лозан, Лозка и др.

На празничната трапеза се слагат кокошка, пълнена с ориз и булгур, прясна пита и вино. Според народното поверие колкото повече вино се изпие и пролее в този ден, толкова по-богата ще бъде реколтата. Смята се, че каквото е времето на 1 Февруари, такова ще бъде през целия месец. Хубавото време на този ден показва, че житото ще бъде в изобилие.

През следващите два дни се спазват някои забрани за предпазване от вълци. Жените не бива да режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не предат и не плетат. Не се слагат парчета хляб в храната на добитъка, не се чука сол около огъня, не се метат дворовете и не се хвърля сметта.

За контакти :
ул."П.Славейков" №79; 0882 99 86 10

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"

Искрено Ваш: Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания