Област Пловдив

Събор на ''Св. Петка'' в с.Зелениково
ежегодно събитие

с.Зелениково, община Брезово, Област Пловдив

Вашата оценка
14.10.2021 г. -
14.10.2021 г.


 
Събора на селото е на 14 октомври. Село Зелениково е разположено в южните склонове на Средна гора. През последните няколко години се създадоха много нови розови насаждения, тъй като розовото масло, което се произвежда в района, е с изключително високо качество.
Фолклорни фестивали и събори
Уникалната комбинация от климат, почви и географско положение обуславят развитието му като център на розодобивната и розопреработвателната промишленост. През турското владичество селото се е казвало Хамзаларе на името на владеещия го турски бей Хамза.

В селото има следи от много стар водопровод от глинени тръби с три чешми строен преди повече от 300 години. Село Зелениково се намира в полите на Сърнена Средна гора. Има планински и равнинен терен. Богата почва и е обработвало земя в размер на 70 000 декара.

Населението на селото изцяло изповяда източно православна християнска религия. Не е имало и няма изповядващи други религии изповедания. Църковният храм е изключително ценен исторически паметник недостатъчно проучен и до сега. Строен е през турско време, вкопан в земята, дострояван през по-ново време, сравнително добре поддържан с изградена камбанария.

В църквата има икони с избодени от турците очи. Селото е известно и със старата си църква. Тя носи името на света Параскева- Българска и там в средата на 19 век е работил Захари Зограф, който заедно с брат си Димитър изографисали ''Св. Архангел Михаил'' на “царските двери”.

Селото разполага с добри условия за селски туризъм.
Фактори за това са наличието на язовири езера река планини хълмове и др.интерес представлява и наличието на нова и стара розоварна,която е най-голямата на Балканския полуостров.Днес розоварната в с. Зелениково разполага с модерна техника и възможности за производство не само на така търсеното по целия свят българско розово масло, а и на лавандулово, ментово и други етерични масла.Развитието на екотуризма и селския туризъм в района на Зелениково е приоритетна задача на общинското ръководство.

Създават се условия за дестилация на розово масло по традиционните технологии, за да се демонстрира на туристите, проявяващи интерес към този процес. Нещо повече - ще се предоставят възможности на желаещите не само да се запознаят с целия процес на дестилацията, а и сами да произведат розово или друго висококачествено етерично масло.

През селото минава река,която носи името Гюл Дере. Селото има изградена добра инфрастуктура. В селото има дом за отглеждане и възпитаване на деца, лишени от родителски грижи.Детският дом е в края на селото. Разполагат с голям двор и наколко едноетажни постройки. Имат и външно басейнче. Там са настанени деца от 3 до 7 год.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания