Област Пловдив

Храмов празник на Араповският манастир ''Света Неделя''
ежегодно събитие

с.Златовръх, община Асеновград, Област Пловдив

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
07.07.2022 г. -
07.07.2022 г.


 
Храмовият празник е на 7 юли, ''Света Неделя'' . Намира се на 6 км източно от Асеновград, вдясно от пътя за Първомай. Манастирът е възникнал до древно аязмо недалеч от асеновградското село Златовръх (бивше име Арапово).
<Фолклорни фестивали и събори
Араповският манастир „Св. Неделя“
е български православен манастир в Асеновградска духовна околия на Пловдивска епархия на Българската православна църква.
Фолклорни фестивали и събори
Араповси манастир "Света Неделя" е единствен по рода си в страната, манастирът е построен по време на Османското владичество на България.

Според легендата, водата от аязмото на манастира излекувала любимата на местния Турски владетел Арап бей и той от благодарност дарил земя до лековития извор и разрешил изграждането на манастир.

Първоначално манастирът е основан като монашеско общежитие край аязмото през 1856г. До 1863г. се оформя като цялостен манастирски комплекс. Построен е с дарения на родолюбви пловдивчани като противопостявяне на асимилаторските опити на Гръцката църква.

Манастирският комплекс е строен от родопски майстори от с. Югово, начело със Стоян Узунов (Гудевски).

Манастирският храм е построен през 1859г, както може да се види от надпис над западната му врата. Храмът представлява внушителна трикорабна, триабсидна каменна постройка, като външните му стени са облицовани с каменни блокове. Шест каменни колони поддържат купола, а подът е покрит с мраморни плочки.

Най-оригиналната постройка в манастирския комплекс е кулата на Ангел войвода – един от най-известните хайдути от този край.
Фолклорни фестивали и събори
Според преданието, той лично е заръчал нейното съграждане.

Кулата е правоъгълна и е използвана за наблюдателница и жилищна постройка. Първите два етажа са каменни с тесни прозорчета, приспособени за бойници. Третият етаж представлява жилищната част с дървено-паянтова конструкция и силно издадени еркери. Тук има 4 стаи, които понастоящем се отдават под наем на посетители на манастира.

Извън двора недалеч от северния вход се намира старото аязмо. Около него е построен първият параклис, запазен и до днес.

В дните около храмовия празник се провеждат различни мероприятия свързани с изпълнения на фолклорни състави.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти с игумена на манастира:
Tel.: +359 886 796577Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания