Област Пловдив

''Празник на виното'' в гр.Асеновград
ежегодно събитие

гр.Асеновград, община Асеновград, Област Пловдив

Вашата оценка
4.6 от 15 гласа
31.01.2023 г. -
01.02.2023 г.


 
Станимашката Винария се провежда в навечерието на празника Трифон Зарезан. Празненствата започват на 31 януари от чешмата при храм "Св. Богородица - Рибната", откъдето вместо вода потича червено вино.
Фолклорни фестивали и събори
В Асеновград се провежда и кулинарният конкурс "Най-вкусните станимашки сармички!". Той е част от ''Празникът на виното'' в Асеновград.
Фолклорни фестивали и събори
С празнично шествие на винопроизводителите в града ще започне традиционният празник на виното. Шествието ще спре в черквата "Св. Богородица Благовещение" - Рибната, където ще се състои ритуалът "Вино от чешма".
Фолклорни фестивали и събори
Паралелно се провежда национален поетичен конкурс за любовна лирика "Наздравица за любовта" в Градската библиотека "Паисий Хилендарски".
Фолклорни фестивали и събори
Поетичната вечер е част от празненствата, посветени на Трифон Зарезан в Станимъка.

В 14.30 ч. започва награждаването на победителите в конкурсите за 'Най-добро домашно вино” и за „Най-вкусните станимашки сармички".

На празника се прави и раздава курбан и се превръща в истинско общоградско веселие с традиционните състезания по борба – пехливански борби на мъже и момчета, намазани с олио, при които победителят си тръгва с един жив овен като награда.
Фолклорни фестивали и събори
На 1 февруари е финалът на Трифон Зарезан в Асеновград, който ще завърши с традиционните пехливански борби край параклиса ''Св. Трифон''.
Фолклорни фестивали и събори
Стотици асеновградчани опитват от божествения елексир.

За повече информация :
Община АсеновградАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания