Област Пловдив

Трифон Зарезан в с.Устина

с.Устина,Община Родопи,Област Пловдив

Вашата оценка
Февруари 2018

 
Февруарското слънце, огряло още от сутринта лозята край село Устина, донесе и чудесното настроение на многото гости, дошли тук за да отбележат един от най-обичаните празници – Трифон Зарезан.
Фолклорни фестивали и събори
Точно в 11 часа, на площада на селото стартира празничната програма с народни песни, изпълнени от самодейните състави на читалището.
Фолклорни фестивали и събори
Младежите от танцовата формация, подкрепени от фолклорната трупа на селото играха и пяха, които вдигнаха максимално градуса на настроението с неостаряващи български песни.
Фолклорни фестивали и събори
Свети Трифон в Устина се превърна в истински всенароден празник, когато всички, начело с попа и кметицата се хванаха на традиционното българско хоро.

Програмата продължи с награждаване на участниците в надпреварата за „Най-добро домашно вино”.

Жителите на селото бяха предоставили мостри от домашно произведените си вина, а компетентно жури трябваше да отличи „Цар на Лозята“, който да получи и голямата награда – 90 литров съд за ферментация и съхранение на вино от неръждаема стомана, любезно предоставен от „Томика Метал” АД.

След това, цялото село и гостите се отправиха на празнично шествие, предвождано от окичена с чимшири каручка, върху която имаше огромна бъчва с вино от най-новата реколта на „Вила Юстина”.

На лозята край селото, местният свещеник Георги в скоропоговорка извърши традиционния молебен за добра реколта, плодородие, здраве и берекет.

След ритуала, всички присъстващи се отправиха към бъчвите с вино и ароматите, които се носеха от походните скари, разположени покрай лозето.
Фолклорни фестивали и събори
Всички, които на Трифон Зарезан се отбиха село Устина, останаха с едно незабравимо впечатление от празника на виното и от гостоприемството на домакините от „Вила Юстина”.

След налагането на християнството напълно нормално и култът към Дионис утихва, празникът се християнизира, а светецът Трифон и обредните практики на Трифон Зарезан носят много от характеристиките на култа към Дионис – поливане с вино, избиране на цар. Дори и дните на честванията на двата празника почти си съвпадат.

По време на Средновековието църквата, както и в цяла Европа, взима винопроизводството под свое покровителство.
Фолклорни фестивали и събори
Народна читалище „Напредък - 1904“ , с. Устина, общ. Родопи, обл. Пловдив
Телефон за връзка: 03145 4254; мобилен: 0877 26 14 54 (секретар)Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания