Област Разград

Ден на гр.Разград
ежегодно събитие

гр.Разград,Община Разград,Област Разград

Вашата оценка
28.01.2023 г. -
28.01.2023 г.


 
Празник на града.
В живописната долина на река Бели Лом, разсичаща на две града е кипял бурен живот още през времето на древните траки. За това свидетелстват трите праисторически селищни могили, тридесетте надгробни могили и историческите находки в местността "Хисарлъка" източно от Разград. Векове по-късно върху руините на тракийското селище римляните изграждат стратегическия град крепост Абритус, свързал името си с кръвопролитната им битка с готите през 251 г., в която загива самият император Дерий Траян.

От времето на тази древна цивилизация днес са 835-те (4 кг) златни монети от V век. Това е най голямото златно монетно съкровище в България. Притежание на местния исторически музей са също Златният Пегас, колективната находка от тракийски бронзови релефи и др.

Български православен храм „Свети Николай Мирликийски - Чудотворец“
Източниците разказват за сегашната църква, че на мястото ѝ през 18 век се намирала вкопана в земята стара църквица. В нея се влизало с водещи надолу стъпала. По силата на отоманските закони клепало не се е биело. Това станало след 1858 г. Сегашната църква "Св. Николай Мирликийски-Чудотворец" е осветена през 1860 г. Дърворезбата на иконостаса е от 1862 г.и е дело на майстор Генчо Кънев. Големите икони от 1863 г. са изографисани от иконописеца Захарий Цаньов. През 1875 г. е закачено на ниско камбаната, донесена от митницата в Русе, а камбанарията е построена по-късно.

Археологически резерват „Абритус“
Един от стоте национални туристически обекта е Археологическия резерват „Абритус“. Адрес: бул. „Априлско въстание“ №70, 08:00-17:30 ч.; неделя с предварителна заявка, има печат за Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз
Мавзолей-костница на руските войни, загинали за освобождението на Разград. Намира се в центъра на площад „Възраждане“; от 1967 г. паметник на културата с национално значение. Костите на погребаните в разградските гробища руски войни са пренесени тук през 1978 г. Основният камък е положен на 1 март 1879 г. от княз Александър Дондуков-Корсаков, открит е на 14 октомври 1880 г. Мавзолеят е построен по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер, по това време архитект на град Разград.

Първата часовникова кула в Разград е строена около 1764 г. Била е в готически стил с камбана от гр. Оровице - Банат, Влашко. След като започнала да се наклонява, била обновена през 1864 г. от майстор Тодор Тончев, родом от колибите Дурча, Тревненско.

Български училища. *Първото сведение за българско килийно училище в Разград е от 1667 г. Мъжко взаимно уилище се открива през 1487 г. от Никола Икономов - Жеравненеца. Девическо взаимно уилище има от 1849 г. Мъжко класно училище е открито през 1860 г. Девическо класно училище е разкрито през 1866 г. Всички училлища са били в двора на църквата. Окръжна мъжка пълна гиманзия е достигната в 1895/96 г., когато най - после е разкрит 7 кл. (сега 11 - ти).Пълната двическа гимазия е от учебната 1914/15 г. Читалище "Развитие" в Разград е основано през Детската градина е създадена през 1891 г. Професионалните училища до 1944 г. са три: Държавно коларо - бъчварско училище от 1922 г.; Женско стопанско училище "Трудолюбие" от 1927 г; Държавно земеделско училище от 1940 г.

Етнографски музей
Исторически музей
Къща-музей „Станка и Никола Икономови“
Къща-музей „Димитър Ненов“
Археологичен музей „Абритус“

Художествена галерия „Илия Петров“
Художествена галерия към Съюза на Българските художници (СБХ).

За повече информация :
Община Разград

Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания