Област Разград

Регионален фолклорен събор ''Песните и ритмите от Лудогорието'' в гр.Разград
ежегодно събитие

гр.Разград,Община Разград,Област Разград

Вашата оценка
3 от 2 гласа
Септември 2023

 
Усилията на община Разград в тази насока са да подкрепя и популяризира културата и традициите на различните етноси и етнографски групи на територията на Лудогорието чрез различни форми и дейности. Провежда се в сградата на Общинския културен център в Разград.
Фолклорни фестивали и събори
Съборът по статут няма конкурсен характер. Той се провежда под патронажа на кмета на община Разград, Община Разград в партньорство с Регионалния експертно-консултативен, информационен център „Читалища”, Общински културен център и местните медии, чрез които се създават условия за рекламиране на автентичното фолклорно изкуство на различните етноси. Чрез провеждане на събора „Песните и ритмите на Лудогорието организаторите целят превръщането му в традиционен и характерен за нашия регион и си поставят следните цели:

Популяризиране традициите и културните ценности на различните етноси в региона. Преодоляване на различията, възпитаване в дух на етническа толерантност, търсене на единство в многообразието. Документиране и съхраняване на фолклорните традиции, опазване на фолклора като част от националната ни култура. Формиране на стремеж към издирване, популяризиране и разпространение на специфичното във фолклора на всеки етнос. Съборът - в полза на туризма в региона.

На всички участници се връчва диплом, а със съдействието на Министерство на културата се издава рекламен каталог за събора. Присъствието на представители на различните етноси на събора обединява хората, въпреки многообразието от традиции и фолклор, и възпитава в любов и преклонение към културното ни наследство.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
1. Участието във фолклорния събор „Песните и ритмите на Лудогорието” е доброволно. В него могат да се изявят певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли, които изпълняват автентичен и обработен фолклор.
2. В изявите не се допускат професионални групи и ансамбли.
3. Кандидатите за участие в събора заявяват своето участие чрез специална регистрационна форма, в която отбелязват програмата си, времетраенето на изпълненията, както и броя на участниците.

1. Участниците в събора представят своя програма при следния регламент:
- ансамблите за изворен фолклор – до 10 минути;
- групите за народни обичаи - до 10 минути;
- танцовите състави – до 10 минути;
- певческите групи – до 7 минути;
- инструменталните групи – до 7 минути;
- индивидуалните изпълнители – певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи – до 5 минути.

РЕКИЦ - Разград
Адрес: гр. Разград, бул. „България” № 21
Телефон: 084/ 661 426
E-mail: rrekitz05@mail.bg
Началник отдел "Културни дейности": kultura@razgrad.bg

За повече информация :
Община Разград
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания