Област Русе

Ден на гр.Сеново
ежегодно събитие

гр.Сеново, община Ветово, Област Русе

Вашата оценка
19.04.2021 г. -
19.04.2021 г.


 
Град Сеново се намира в югозападната част на географската област Лудогорие. Отстои на 24 км. от град Разград. Коренното население на гр. Сеново спада към локалната българска етнографска група "капанци".
Фолклорни фестивали и събори
Сведенията за възникването на селището са малко и противоречиви. Най - вероятно е, то да е преместено на сегащното място от друго старо селище край него през средата на 14 в. Версиите за името Сеново също са няколко. Първата е от добиването на сено от буйната ливадна растителност.

Втората версия е, че след създаването на селището местните започнали да го наричат "Ново село". По време на Османското владичество то е изгаряно няколко пъти и отново застроявано. По тази причина селото е било все ново и така буквта "в" отпаднала, за да се получи Сеново (не издържа много, защото на капански диалект е Сеньово).

Третата версия идва от арбската дума "сиян", означаваща мочурливо място. Четвърта версия е от друга арабска дума "сен", означаваща "зъб". Този зъб се свързва с каменния блок, кацнал като зъб върху скалата "Сиври канара" (Острата скала). Петата версия е името да произхожда от диалектните думи "сеня" или "сенище", които означават правя или хвърлям сянка от големи клони, тъй като първата махала е била под гората на северния скат. Надгробни могили и следи от селища:

* надгробни могили в "Ерамас чаир" (Нераждаща ливада),в местността "Коли балък", в
местностите "Бента" и "Гъгъра кула"
* тракийско селище на билото на скалата "Шанлъка";
* белези от антични и ранновизантийски селища са открити в м. "Юртлук", в долния край на селището в двора на бивщето ТКЗС, до местността "Бента" и до скалата "Сиври канара" - Калето;
* средновековни селища е имало в местностите "Кърши", срещу скалата "Шанлък" (на левия бряг на р. Бели Лом)и др.

Скални манастири:
В скалния масив "Шанлъка" - една църква, 14 килии, 7 ниши от 12 - 14 в. на височина от 8 до 27 метра;
Скален манастир "Св. Димитър";

Поломието е завладяно от османците през 1388 г. В турските регистри селото е записвано като Сенофче, Сенова или Сенува. Движението на населението през 17 в. е от 14 ханета - близо(1670 г.) до 0.25 ханета (1676 г.). След това пак започва да нарства. Владеенето на земите минава през ленно - спахийския период и чифлишкия.

В началото на руско - турската война група младежи от Сеново отиват за малко при руските войски. На връщане са заловени и осъдени като шпиони в Шумен. Младежите са; Марю Стоянов - 22 годишен (обесен на мегдана в квартал "Варуша" в Разград, Петър Стоянов - 25 годишен (обесен на една круша на площадче със сегашно име "Момина чешма" в Разград, Никола Донев (Гайдарджията) - 25 годишен (обесен на черница в двора на дядо Йовчо - Сеново). Селото е освободено на 30. 01. 1878 г.

В далечното минало роля на обществени храмове за населението са изпълнявали скалната църква и скалните манастири. През 1850 г. била построена малка приземна стая, която изпълнявала функциите на селска църква. През 1870 г. започнали опити на помощника на тогавашния кмет Кара Яйха - Чобан Иван за получаване на разрешение за строеж на църква.

Тези усилия се увенчали с успех през 1873 г. и строителството започнало веднага. Църквата била завършена през 1875 г.и осветена през октомври 1883 г. с името "Св. Богородица". Джамията в с. Сеново е построена през 1871 г. Поради подкопаване от подземни води е разрушена 1963 г. През 1992 г. е издигната малка постройка, която сега се използва за мюсюлмански храм.

Първото известно килийно училище се открива през 1845 г. Килиен учител е бил един пещерен монах. От 1858 г. се строи училище, което по конфигурация е взаимно. Постройката е била на мястото, където днес живее Друми Бонев. Втора училищна сграда с три класни стаи е построена през 1880 г. в градинката пред фурната. В нея се е учило до 1921 г.

Тогава се изгражда друга училищна сграда в горната част на селото със шест класни стаи. Това училище било наречено "Христо Ботев" и се оформило като начално. Старата сграда се ползвала за читалище от 1922 г. до 1958 г. През 1922 г. в центъра на селището се построило училище с осем класни стаи, което се нарекло "Св. св. Кирил и Методий" и станало прогимназиално. Сега е основно училище.

Детска градина е разкрита през 1941 г. Първа детска учителка е била Снежина Церковска, внучка на земеделския деец и поет Цанко Церковски. По това време тя е била в селото с майка си. Снежина Церковска е завършила курс за детски учителки в София при Пенка Касабова. Приети са 30 деца, възпитавани по модерни методи. Престоят на Снежина Церковска е бил две години. През 1954 г. се разкрива детска лятна градина, която се развива в целодневна.

Читалището в с. Сеново е основано на 21. 11. 1894 г. от учителите Вачко Неделчев и Тодор георгиев. Носи името "Нов живот".

За контакти :
Телефон: 08185/22 65; 0894/69 11 54

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания