Област Русе

Събор на ''Св.Мина'' в с.Долна Студена
ежегодно събитие

с.Долна Студена,Община Ценово,Област Русе

Вашата оценка
11.11.2019 г. -
11.11.2019 г.


 
11 ноември - събор на селото. Селището е разположено на левия бряг на река Янтра при един от големите и меандри.
Археологическите останки дават основание възникването му да се отнесе към 3-4 век на новата ера. Най-силно впечатление прави римският водопровод. Той води началото си от местността "Извора", минава по полите на възвишението "Гидиклията", училищния и читалищен двор и завършва с две каменни чешми в дворовете на братя Залъмови и Петко И. Чернев, днес напълно разрушени. При съвременното строителство голяма част от водопроводните тръби са извадени, а в миналото са използвани за направа на комини.

В документи, запазени в Окръжния архив по краезнание днешното селище се споменава през 1433 г. във връзка с данъка джизие с името Истудена заедно със с.Кривина, с.Красен и с.Кацелово. Фактът че селището е назовано със славянско име около 35 г. след падането на страната под османско иго дава основание да се предположи, че то е съществувало и по време на Втората българска държава.

От 16 век то е включено в Никополския санджак. Българската част от населението е определена да изпълнява специални задължения към Османската държава- да служи в обоза на войската, да коси султанските ливади и да копае окопи. Носителите на тези задължения се наричали войнугани, а селищата-войнугански. Такива били Долна Студена, Ботров, Полско Косово. Раздавали им земя, за която не плащали данъци. Днес тези участъци в село Долна Студена още носят названието "Войнушко".

При избухването на Балканската война един човек от Долна Студена е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

* Паметник от пражкото въстание и паметник в местността Азмака.

Районът е с изключително живописна природа, която създава предпоставки за практикуване на различни видове туризъм. Има възможности за риболов по поречието на р. Янтра. Там е изградено и риболовно училище. Могат да се уловят кефал, распер, щука, сом, бяла риба, костур и бяла мряна.

Реката предлага чудесни възможности и за каяк туризъм. Участъкът от нея, подходящ за спускане с каяк е от гр. Бяла до устието й в Дунав.

Районът на град Русе е известен с Природен парк "Русенски Лом", в който могат да се видят пещери и скални образувания, исторически паметници и зони с богато видово разнообразие.

За контакти :
Кметство : телефон: 08122 2480
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания