Област Русе

Тодоровден в с.Караманово
ежегодно събитие

с.Караманово,Община Ценово,Област Русе

Вашата оценка
16.03.2019 г. -
16.03.2019 г.


 
Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботният ден от първата седмица на Великия пост.
Това е празник, посветен на хората и на конете, наричан още Конски великден! Основен обичай на празника е надбягването с коне - наричано - КУШИЯ!

Селище от полупръснат тип. Почвите на землището са излужени черноземни,образували се върху льосова скала. На север от селото се намира равна низина-Елията(в миналото е била блатиста площ). На запад от селото е разположена местността Картала. В началото селото е наброявало 10 семейства-само българи.По-късно към 1861 г.на територията му има 200 къщи,населени предимно от българи и в по-малката си част от турци,татари и черкези,които се изслеват след Освобождението.Днес за изселниците напомнят наименованията на двете стари чешми - Татарската и Черкезката.
Културни и природни забележителности

* Църквата „Св. Вознесение Господне“ е построена в средата на 19-ти век от група майстори на Колю Фичето, непосредствено след завършване на моста при град Бяла. Гледана от птичи поглед църкавата прилича на кръст.Интересни са сведенията за връзките на брациговските майстори с Караманово:трима от тях се оженват за моми от селото,като с булките си се връщат в Брацигово;а други трима майстори се женят за моми от селото и остават да живеят тук.
* Селото има и свое основно училище - "Христо Ботев".Създадено е през 1856 г. и е наградено с орден "Кирил и Методий" - първа степен.В момента то все още функционира и обучава окло 65 деца.
* С орден "Кирил и Методий"-първа степен е наградено и читалище "Светлина"-с.Караманово.
* Селото разполага и със собствена детска градина "Радост"-открита на 5 декември 1983 г.
* През 1952-54 г. е построена и ловната хижа,коята също функционира.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания