Област Русе

Събор на ''Св. Параскева'' в с.Босилковци
ежегодно събитие

с.Босилковци, община Бяла, Област Русе

Вашата оценка
09.11.2019 г. -
09.11.2019 г.


 
Един ден след Димитровден /на 9 ноември/ ставал местният селски празник - сбора. Тогава селяните привършвали стопанската работа, почиствали дворовете и къщите, заколвали тлъсти овни и наливали руйно вино; посрещали сборжии от близки и далечни села. През зимата /не в пости/ вдигали тежки сватби.
Фолклорни фестивали и събори
На 14 януари се събирали роднини и посрещали Нова Година. Точеното с късмети /дрянови пъпки/ предсказвало бъдещата дейност на всеки член от семейството. В средата на точеното се поставяла скъпа пара и който я намерел, ще държи кесията през годината.
Фолклорни фестивали и събори
Зарезан бил очакван и любим празник на мъжете. С кокошки, пълни бъклици с червено вино и с музика те отивали на лозята. Избирали млад, енергичен, богат мъж, поставяли му китка, ушита със сребърни пари, връчвали му знамето на плодородието на лозата и го наричали “цар”.
Фолклорни фестивали и събори
На Лазаровден децата - циганчета и българчета - ходели по къщите, пеели лазарски песни и играели. Гостоприемните селяни ги дарявали с кърпи, яйца, брашно, а някъде разчупвали топли пити.

Съществувал е и обичаят, на Гергьовден - освен жертвоприношението, извършвано в чест на героя-победоносец Св.Георги, който убива сурата ламя и с това избавя хората от страшното бедствие, да се залюляват на люлка от въже, вързано на зелено дърво, накичени с червено лале за здраве.

Предполага се, че с.Босилковци е образувано в началния период на турското робство. Селото е разположено на 14 км северозападно от град Бяла и река Янтра в средната част на хълмистата Дунавска равнина.

Някои от местностите носят и български названия:“Люляшника” ,“Каманлъка”, “Черешата”, “Дълбокия геран” и др.

Една от най-красивите местности на изток от селото е “Чантълъка”. Хълмиста, покрита с вековни круши и буйна растителност, тя винаги е била често посещавана от любителите на природата.

В миналото там се е празнувал 24 май — денят на Солунските братя и 1 май — денят на цветята.
Фолклорни фестивали и събори
Предполага се, че първите заселници в района били турци. Те се заселили в местността “Юртлука”, където намерили подходящи условия за живот и поминък. През “Юртлука” протичало така нареченото “Алтън дере” (Златно дере). След това от Балкана се преселва семейството на дядо тейко, чийто род се смята за основател на селото.

Също от Балкана се преселили и родовете на Диканята, Върбановци, Ковачата, Бараджиите. Плодородието на земята и орманите (горите), които съществували, са били причина за заселването на още няколко рода от Балкана.

Поради върлуването на епидемии чума и холера, жителите на селото се преселили в имението на турчина Хаджи Ибрям. Свидетелство за това е и до днес съществуващата гора на негово име – “Хаджи Ибрямова”.

И тук селото продължава да се нарича с първоначалното си турско име - Чатма, което значи “събрано, чактисано, докарал се, излязъл на чело”.

Това име то носи до 1934 година, когато е преименувано в Босилковци. Есента селските труженици събирали плода на своя труд. Най-шумно и весело било по гроздобер. С големи кошници, косери, постав, теглен от два коня, роднини и комшии се събирали и отивали в лозята.
Фолклорни фестивали и събори
Денят минавал в много смях, веселие, закачки и песни. Вечерта стопанинът стъпквал гроздето с крака и всички пиели шира. Трудолюбивите домакини приготвяли от ширата вкусна каша с орехи и суджук /нанизани орехови ядки в два реда и потопени неколкократно в кашата/.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания