Област Шумен

Събор на '' Св. Арх. Михаил'' в с.Мировци
ежегодно събитие

с.Мировци,Община Нови пазар,Област Шумен

Вашата оценка
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
Селото има събор на 8 ноември.

Селото се намира на 16 километра от град Нови Пазар, в най източната част на лудогорското плато на границата с Добруджа.Разположено е на два квадратни километра и притежаващо 22 хил.дка.обработваема земя.

Местността е леко хълмиста с недълбоки оврази, в които текат следните малки дерета: *Долап дере*-което в долния си край се нарича *Сюлейман дере* и започва от горната чешма в местността *Елте*;*Мировското дере*- започва от двете чешми под училището; *Толум дере*-тръгва от Димовото кладенче- събира водите се от извора Габара,от каптажа Толум дере, от Синия кладенец и от Гюнгермес.

Общото трите дерета (малки рекички) се събират при с.Есеница и образуват *Караман дере*,а в послествие при с.Медово се присъединяват водите на други дерета от изток и така образуват*Сухата река* която пресъхва край Карапелит.Най-високата триангулачна точка в Мировското землище е в местността *Бейалан*- 417 метра надморска височина.

Селото е възникнало през времето на Османското владичество под името Мураданлар като селище на компактно турско етническо население. От 1912 година датира първото масово изселване на коренното мохамеданско население по посока Турция. На тяхно място са се заселили българи от Габровско и Севлиевския край.

Културни и природни забележителности:
- Паметник на Стоян Мураданларски-деец на комунистическата партия преди 1944.Убит във Варненския затвор на 31.03.1944 г.
- Паметник на загиналите от с.Мировци във войните.Построен 1995г.по инициатива на Христо Петков-Габровеца
- Читалище - построена 1936
- Училище с име Васил Левски-построено 1902-1903
- Църквата "Св. Димитър е с частичен ремонт на храма.
- Мелница-построена 1906-1908
- Фелшерска амбулатория-построена 1911-1912
- Ветеринарна амбулатория-построена 1920

За контакти : Кметство : телефон: 05329 215
адрес: Мировци, ул. Стоян Мураданларски 37А

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания