Област Силистра

''Дни на моя град'' в гр.Дулово
ежегодно събитие

гр.Дулово, Община Дулово, Област Силистра

Вашата оценка
4.3 от 9 гласа
14.05.2020 г. -
24.05.2020 г.


 
Традиционни майски културни тържества “Дни на моя град” - Дулово
Фолклорни фестивали и събори
Първото сведение за съществуването на града се базира на турско-арабски документ, който датира от 1573 година. В близост до града се е намирало селище с името Алени Бахча, в превод — Видна градина.

Преди Освобождението на България от турско робство в селището се заселват българи от Преславско. Селището бива многократно опожарявано, но жителите му съумяват да основат ново с турското име Аккадънлар или на български — Бели кадъни. преди време с името Чардак. На 2 септември 1916г.1-ва пехотна софийска дивизия осовобождава селището от румънска власт.

От 20-те години на 20 век селището бива причислено към днешна Румъния, но благодарение на Крайовската спогодба от 1940 г. то е върнато на България. След 1942 г. селището е преименувано на Дулово. От тогава то носи името на славната българска династия Дуло. На 30 януари 1960 г. е обявено за град.

В близост до града е разположен парк „Жажда“. Това е селищната могила. Районът е бил заселен още от древността, античността, средновековието и османския период. Намерени са останки от керамични съдове, монети, оръжие, инструменти, основи на жилища и много други. В миналото там е текла река и е имало многобройни извори. Сега е вододайна зона.

Една от придобивките на Дулово е статуята на Чърчил на местната жп гара, следствие визитата и преминаването на англичанина през дуловската гара по пътя си към СССР.

Контакти : 0855/5685 ; 0855/3122; 0899720024
Място : Дулово, Област Силистра, НЧ “Н.Й.Вапцаров”, Зала на кметството
Организатори : Общинска администрация.


За повече информация :
ОБЩИНА ДУЛОВО


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания