Област Силистра

Mеждународен куклен фестивал ''Ян Бибиян'' в гр.Силистра
ежегодно събитие

гр.Силистра,Община Силистра,Област Силистра

Вашата оценка
4.7 от 3 гласа
Май 2023

 
Фестивалът е единствен по рода си в България със своя регламент да се показват спектакли за деца до десет годишна възраст. Последната седмица на м.Май. Продължителност: 5 дни.
Фолклорни фестивали и събори
Международна куклено-театрална лаборатория “Ян Бибиян” експериментира нови форми на творческо сътрудничество между театри от различни страни.
Фолклорни фестивали и събори
А именно - освен фестивалните спектакли актьорите от отделните театри съвместно изработват куклите и театралния реквизит и създават общ съвместен спектакъл, който се представя на публиката последната театрална вечер.

І МОДУЛ - “ Фестивална програма” – театрите гостуват с по едно свое представление, адресирано за деца от 3 до 10 годишна възраст.

ІІ МОДУЛ - “Лаборатория”- в рамките на петте фестивални дни се провеждат лабораторни занимания за изработка на кукли и реализация на куклена драматургия с цел създаване на съвместен куклено-театрален спектакъл с международно участие.

ІІІ МОДУЛ – Кръгла маса на тема “Кукленият театър- бъдеще без граници” под научното ръководство на НАТФИЗ “ Кр. Сарафов”. От българска страна с доклади и изказвания участват преподаватели и студенти от театралната, музикалната и художествената академия и от Софийски университет, детски педагози, режисьори, художници, музиканти, актьори, журналисти, приятели на кукленото изкуство. Провежда се в последния ден на формата.

ІV МОДУЛ – “Огледало” – Информационен бюлетин, отразяващ показаните спектакли и всички събития по време на проявата.

V МОДУЛ – “Бисерчета” - организира се уъркшоп за изработване на импровизирани театрални кукли от децата на Силистра.

V І МОДУЛ – Клуб “Приятели на фестивала “ЯН БИБИЯН” - Инициативна детска формация, която колекционира и експонира създадени по повод на фестивала рисунки, стихове, песни и други форми на детско творчество.
Фолклорни фестивали и събори
Представленията, изиграни на сцената на Кукления театър, не се съревновават, за да заслужат награди.

Все пак детско жури следи критично участието на театралните трупи и присъди призове. Актьори от различни държави участват на кукления фестивал “Ян Бибиян”. Фестът е съпътстван от традиционната международна куклено-театрална лаборатория.

В нея актьорите сами изработват кукли и сценография, но наблюдавани от художници, за общия спектакъл, с който ще се закрие фестивалът, поясниха организаторите му.

Спектакли за най-малките зрители от своя репертоар ще покажат театрални трупи от България, Турция, Румъния, Молдова и Албания. Съвсем елементарните наглед форми на куклите и декора, използвани в представлението, се преобразиха в невероятно атрактивни и пластични фигури. Тяхното движение в съпровода на съвременна музика, ги превърна във впечатляващо куклено шоу.

Всички театрални прояви ще бъдат организирани в Драматичен и куклен театър - град Силистра.

адрес: гр. Силистра 7500, ул. "Симеон Велики" 35, п.к. 47, e-mail: puppet_silistra@mail.bg
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Куклен театър Силистра

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания