Област Силистра

Събор на ''Св. Димитър'' в с.Главан
ежегодно събитие

с.Главан,Община Силистра,Област Силистра

Вашата оценка
07.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
7 - 8 ноември(Св.вмчк. Димитрий Мироточец, Димитровден по стар стил). Насред селото е издигната своеобразна арка, в центъра на която ще бъде окачена камбаната.
В Главан няма църква, а преди две години неизвестни апаши са откраднали духовния символ на селото. На 3 януари от 11.00 часа Доростолският митрополит Амвросий и други свещеници освещават новата камбана на село Главан.

Събора на с.Главан е първата събота и неделя от месец ноември. 11 май - празник на селото и читалището.

Главан се намира на 22 км. от Силистра. Създадено в началото на XIX в. от преселници - бежанци от с. Главан, Старозагорска област и старо население "шиковци". Старата селска чешма която е на повече от 300 години и все още функионира и е в полза на хората.Почти от град Силистра идват да си пълнят изворна вода.Хората в селото казват една легенда-"Който пие Главанска вода ,винаги в сърцето му остава село Главан!

Старото му име е Алифак.

В с.Главан има певческа група за автентичен фолклор.Групата е спечелила много награди-Дебрене,Ситово,Жеравна,Жълтеш,Копривщица,Рибарица,Трявна,Крушари,Генерал Тошево,"Листопад на спомените" - гр.Варна ,околноста и др. Читалище е основано през далечната 1942 г.с името "Светлина".

За контакти :
Кметство :тел. 0888 696 - 271
E-mail: popkralewo@abv.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания