Област Силистра

''Дунавски фолклорен празник'' в с. Гарван
ежегодно събитие

с.Гарван,Община Ситово,Област Силистра

Вашата оценка
Юни 2023

 
Съборът дава възможност в селото, от което е и проф. Казимир Попконстантинов - откривателят на мощите на Св. Йоан Кръстител, да се завръщат родени тук хора и незабравилите корените си техни потомци. Първата половина на м.Юни.
За пореден път в село Гарван художествени колективи от Силистренско и Великотърновско се събраха на Дунавски фолклорен събор. Организатори са Кметство и Народно читалище „Димитър Полянов” – с. Гарван. Контакти : тел.08669 / 215.

Село Гарван е известно и с провеждания в началото на жътвата фестивал на хляба. Тогава се приготвя хляб по стари рецепти с брашно, смляно във възстановена мелница от началото на миналия век. Преди две години бе осъществена и една интересна идея за създаване на музей на комунизма в селото. В музея са показани предмети, използвани в бита и в обществения живот преди политическите промени през 1989 година, документи, вестници и книги.

В Добруджа се срещат два стила – тракийския и балканджийския, които постепенно се вливат в дълбоките слоеве на доста древните местни традиции. Наред с тракийските и балканджийските песни звучат и богато орнаментираните безмензурни жетварски, трапезни и седенкарски песни. Добруджанската бавна песен се изпълнява равностойно от мъже и жени. Тук за разлика от много други области жените често пеят във висок регистър, закрито.

Специфично за Добруджанския край е създаването на нов, но характерен само за този регион инструментален стил, изпълняван на гъдулка, кавал, гайда. Особено прочути са добруджанските танцови мелодии “ръки”, “сборени”, “ръченица” и др. Няма да е преувеличено, ако се каже, че тук се оформя интересна инструментална школа, като резултат от взаимното проникване на тракийския и балканджийския музикален фолклор. Не трябва да се подценява и влиянието на музикалния фолклор на съседна Румъния, която взема елементи от българския фолклор (7/16 размер), но и дава на българския инструментален фолклорен стил някои специфични прийоми на изпълнение.
Добруджанските танци имат свой стил, който се отличава с настроение, свободно от скованост тяло, участие в играта и на ръчете и раменете. Играе се в умерено темпо, с прикляквания, леко наведено назад тяло. Добруджанските хора са затворени, в полукръг или права ръченица. Мъжете играят в права редица, а когато хората са смесени те са в кръг или полукръг. Добруджанецът обича да играе и “по сами” – солово, например “ръченикът” се изпълнява групово, но като че ли от отделни солисти. Най-разпространени са смесените хора и по-рядко мъките. По известни хора са “Сборения”, “Ръка”, “Данец, “Буенец” в 2/4, “Пайдушко” в 5/8, а в размер 5/8 се играят “Ръченик”, “Сей, сей боб”, “Бръсни цървул” и др. Много интересни танци са “Изхвърли кондак” в 9/16 и “Черкезката” и “Трънката” в 13/16.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания