Област Сливен

Ден на гр.Нова Загора
ежегодно събитие

гр.Нова Загора ,Община Нова Загора,Област Сливен

Вашата оценка
4 от 4 гласа
12.10.2021 г. -
14.10.2021 г.


 
14 октомври - празник на града. Празненствата са в рамките на 2 седмици.
Фолклорни фестивали и събори
От първи октомври започнаха културните прояви в гр. Нова Загора, посветени на ''Празника на града'', 14 Октомври (Петковден).
Фолклорни фестивали и събори
В 14.30 часа на градския стадион официално бе даден старта на традиционния футболния турнир за деца от начална училищна възраст.

Той ще продължи от първи до седми октомври, като в него ще вземат участие пет отбора от първи до четвърти клас на училищата: СОУ „Христо Ботев”, СОУ „Иван Вазов”, НУ „Любен Каравелов”, НУ „Свети Паисий Хилендарски” и ОУ „Христо Смирненски”.

В чертите на съвременния град са открити останките на 2 средновековни селища и некрополи с твърде интересни находки: позлатени гривни и обеци, оловни отпечатъци, с които се скрепвала кореспонденцията. Тук е намерен моливдовул (оловен печат) на императорския зет деспот Стефан Кондостефан.

Предполага се, че земите на днешния Новозагорски район са били императорско имение по време на управлението на династията на Комнините във Византия (края на 11 - 12 в).

През 13 и 14 в. българските земи са арена на непрекъснати борби между непокорните български боляри, стремящи се към самостоятелност и централната власт в Търново, както и между България и Византийската империя. Последното по-трайно присъединяване на днешно Новозагорско към България е по времето на Светослав Тертер (1300-1321) и Иван Александър (1331-1371).

Съществуват различни предположения за времето на завоюване на района от османците, като най-късната възможна дата, особено за южната част на района, е след битката при Черномен през есента на 1371 г.

След тези драматични събития краят не остава безлюден. Свидетелства за това има в изворите от 15 в. Особено ярък е примерът с текето „Св. Илия“. В почитането на това място има преплитане на елементи от езичество, християнство и мюсюлманство, което е доказателство за възможността за мирно съществуване между представители на различни религии, народности и култури.

В периода на османското владичество населението на Нова Загора и района участва във въоръжената борба срещу потисниците.

Известни са хайдутите и хайдушки войводи Гълъб войвода, Кара Кольо, Димитър Калъчлията, Пею Буюклията, Генчо Къргов, Мара хайдуткиня и редица други.

В Новозагорско са хайдутували Панайот Хитов и Филип Тотю. Новозагорци са едни от първите в страната, които се включват в църковно-националните борби за самостоятелна българска църква още през 1836 г. В. Левски основава революционен комитет в града, в който влизат учители, търговци, занаятчии. Негово дело са и комитетите в Любенова махала, Асеновец, Кортен и др.

Новозагорци вземат участие и в Априлското въстание с четата на Стоил войвода, който с геройската си гибел остава в историята на българските национално-освободителните борби.

През Освободителната война 1877-78 г. Нова Загора и районът се оказват в центъра на военните действия. Равносметката е жестока - хиляди убити и бездомни, опожарени къщи, църкви, училища.

На 14 януари 1878 г. войските на Първи орловски санкт-петербургски полк на полковник Василий Балк освобождават опожарена и почти безлюдна Нова Загора.

Читалище "Д. П. Сивков" - създадено през 1870 г. Библиотеката притежава фонд от 112 300 книги, читателите са 1700; има 5 специализирани отдела - детски, заемна за възрастни, читалня, зала по изкуствата, обрабатка и каталози. При читалището има 8 постоянно действащи художествени колектива. Те са: театрален колектив, детска и младежка студия, квартет за стари градски песни, фолклорна детска формация, състав за модерни танци Мега, група за спортни танци, мажоретен състав и вокална група.

Детско-юношески фолклорен ансамбъл ''Загорчета'' e основан през 1986 г. с цел да издирва, съхранява и популяризира богатия български музикален, песенен и танцов фолклор. В ансамбъла участват над 100 деца от 6 до 16 годишна възраст, организирани в 3 танцови групи, в които изучават спецификата на българския танцов фолклор. Ансамбълът е участвал в много концерти в страната, както и на фестивали във Франция, Полша, Украйна, Македония, Гърция, Турция и Румъния.

За повече информация :
Община Нова Загора

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания