Област Сливен

Регионален фолклорен събор ''Зимни празници'' в с.Мечкарево
ежегодно събитие

с.Мечкарево,Община Сливен,Област Сливен

Вашата оценка
4 от 18 гласа
26.12.2022 г. -
26.12.2022 г.


 
Празникът се организира от община Сливен, кметството и читалище „Просвета 1925" в село Мечкарево на втория ден на Коледа - 26 декември.
Фолклорни фестивали и събори
Целта на събора е да стимулира проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище и да популяризира фолклорната култура сред младите хора.
Фолклорни фестивали и събори
Програмата на събора включва конкурси за автентично възпроизвеждане на зимен обред/ или фрагмент, обреден танц, благослов, реквизит.
Фолклорни фестивали и събори
В програмата си те могат да включат възпроизвеждане на обред или фрагмент от зимен обред:
- Игнажден, Бъдни вечер, Коледуване, Васильовден и сурваки, Силвестър и Караман, Йордановден, Ивановден, Бабинден, Ладуване, Атанасовден, Петльовден, Богоявление и други.


За участие в него се канят самодейни състави от региона и страната.

В село Мечкарево се събират ежегодно над 23 колектива и около 400 самодейци от Сливен, Ямбол, Карнобат, Зимница и Стара Загора.

В рамките на събора се провеждат конкурси за най-точно възпроизвеждане на зимен обичай, за изпълнение на обреден танц, за обредни хлябове и сурвакници.
Фолклорни фестивали и събори
Организирането и провеждането на събора цели да стимулира проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище.

Той дава повод за опознаване и популяризиране на фолклорната култура от младите и утвърждаването й като фолклорно наследство в съвременната култура.

Допринася за опознаване и популяризиране на фолклорната култура и утвърждаването й като безценно културно наследство.
Фолклорни фестивали и събори
Контакти : 044/ 611 220 044/ 611 221;
Място : с. Мечкарево, Община Сливен
Организатори : Община Сливен Кметство и читалище – с. МечкаревоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания