Област Смолян

Честване на ''Св.Власий'' (Волов запор) в с.Малево
ежегодно събитие

с.Малево,Община Чепеларе,Област Смолян

Вашата оценка
3 от 2 гласа
11.02.2019 г. -
11.02.2019 г.


 
Отбелязва се на 11 февруари, като при параклиса “Св. Власий”, намиращ се на около 12 км от селото, се провежда традиционен събор.
Фолклорни фестивали и събори
''Св. свщмчк Власий'' е почитан като покровител на домашните животни и по-специално на воловете. Власовден иде може би от божествения Волос, от езическата древност на славяните.

Празникът наричат още Волов запор. През този ден жените месят обредни хлябове, намазани с мед или рачел, и ги раздават за предпазване от болестта влас: "Да е на помощ Свети Влас!".

В село Малево, Хасковско, стопанките се надпреварвали коя първа ще раздаде наречения за здравето на добичетата хляб, та "да са първи - и воловете и чифчията й през годината".
Фолклорни фестивали и събори
На други места слагали на рогата на воловете кравайчета, водели ги на водопой, подскачали подире им и мукали за здраве. От онова време е останал и празникът Муковден. През деня бащите ни не впрягаха воловете.

Поверието гласеше:
- прокараш ли дори една бразда в нивата си, тя ще власяса.


На воловете даваха ляк (лекарство) от изгорената им козина, а за нивите майките ни месеха и раздаваха погачи хляб, да не ги попарят сланите, да не ги изгори сушата.

Празникът на село Малево е Илинден, 20 юли. На този ден цялото село се събира и прави курбан до параклиса Св. Илия. Вечерта празника се пренася на хорището съпровождано от песни и танци. Вият се хора до след полунощ.
Фолклорни фестивали и събори
Селото е известно и с уникалния си празник на меда. Честват го на 15 август, Голяма Богородица, и ритуалите, курбана и веселбата не са за изпускане.

Празникът започва с отслужването на вечерня, водосвет за здраве на присъстващите и освещаване на курбан с обща трапеза. След това започва народно веселие. Хората се надиграват, надпяват и надсвирват.

Село Малево се намира в полите на Родопите. Разположено е до селата Хвойна и Орехово и е на няколко километра от Бачковския манастир и на 35 км северно от Пампорово.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания