Област Смолян

Ден на гр.Рудозем
ежегодно събитие

гр.Рудозем,Община Рудозем,Област Смолян

Вашата оценка
4.4 от 5 гласа
14.08.2020 г. -
17.08.2020 г.


 
Празник на град Рудозем и Ден на миньора.
Фолклорни фестивали и събори
Самодейните състави от читалищата в Община Рудозем за пореден път ще зарадват жителите и гостите на миньорския град с богата фолклорна програма. Празникът на град Рудозем ще започне на 14 август и ще продължи до 17 август.
Фолклорни фестивали и събори
Тържествата ще бъдат открити с концерти на самодейните групи от читалищата в Общината. В празничната програма ще участват и професионални състави и изпълнители, както и самодейци от други общини в областта.
Фолклорни фестивали и събори
Градът е в подножието на древна крепост, наричана от местното население Рим папа или по-често Кичика (разпространено наеменование е и Двамата братя), а от турците - Кечикая (Кози камък). На практика става въпрос за трудно превземаемата и почти недостъпна крепост Козяк.

Интерес представлява местността Сините скали - скално образувание в самия гр. Рудозем. Съществуват каменни отломки - следи от пещерно селище край с. Боево; множество тракийски могилни некрополи; късноантични некрополи в м.Курбанище и крепост в м.Ченгене хисар; руини от средновековни некрополи.

Други обекти, които представляват интерес, са:
римски път и архитектурен комплекс в с. Пловдивци строен преди 200 г. В джамията на с. Чепинци, съществува библиотека с над 800 печатни изданияна арабски и персийски език. Съхраняват се и 350 тома ръкописна литература - арабска калиграфия с поезия, история, етика и музика. Характерни за общината са и запазените автентични занаяти - тъкачество и изработка на губери, родопски халища и козяци.

Традиционни ястия са патетникът ( от патето - картофи ), клинът, смилянският боб и качамакът.

За повече информация :
Община Рудозем

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания