Област Смолян

Честване на Петровден в с.Туриян
ежегодно събитие

с.Турян,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
5 от 1 глас
12.07.2019 г. -
12.07.2019 г.


 
Петровден е наричан празникът, посветен на християнските първовърховни апостоли св. Петър и св. Павел. Чества се на 29 юни - както в Православната (12 юли по стар стил).
ЗАПОВЯДАЙТЕ,
КАКТО ВСИЧКИ КОИТО СА РОДЕНИ И ОТРАСНАЛИ В СЕЛОТО ТАКА И ГОСТИ НА МЕСТНИТЕ ЖИТЕЛИ. ЗА ВЕСЕЛОТО НАСТРОЕНИЕ ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ НАРОДЕН ОРКЕСТЪР И ПРОГРАМА.

Турян е село в Южна България и е част от община Смолян. Село Турян е живописно разположен на южните склонове на Кайнадинския рид на 15 км южно от Смолян. Пръснато е в няколко махали. Предполага се, че селото е възникнало от бягащите българи по време на насилственото помохамеданчване на българите от турските завоеватели, в районите на горното течение на река Арда.

При строежа на параклиса "Св.Св. Константин и Елена" са открити кости на повече от 2500 години. Датирани са от ранножелязната епоха и са на тракийски вожд, установили учените. Според тях вероятно наблизо е имало светилище.На това място е имало голям манастирски комплекс, който бил опожарен при турското нашествие по българските земи през Средновековието - ХIII-ХIV век.Тракийския могилен некропол е подложен непрекъснато под набезите на иманяри.

Селото се слави с църквата, която събира слънчеви лъчи и осветявана с енергия от слънчеви батерии. Мюсюлмани и християни са построили този храм с надеждата за по-добър живот. От село Турян може да се стигне по черен път до устието на река Арда и село Кошница за около 40 минути. От там може да се продължи за туристическите маршрути около село Могилица.

За контакти : Телефон: 043616 / 260
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания