Област Смолян

Коледуване в с. Павелско
ежегодно събитие

с.Павелско,Община Чепеларе,Област Смолян

Вашата оценка
24.12.2022 г. -
25.12.2022 г.


 
Коледуването се провежда през нощта между 24 декември (Суха Коледа) и 25 декември (Коледа – Рождество Христово). Всяка къща посреща коледарите с постни ястия, вино, ракия, орехи, сушени плодове, печени ядки и специални постни краваи.
Фолклорни фестивали и събори
След вечеря групи от по 10-15 момчета от 12 до 20 години започват да обикалят къщите на селото пеейки специално съчинени за случая коледарски песни, с които пожелават на стопаните здраве, берекет и изобилие през годината.
Фолклорни фестивали и събори
Възнесение Господне:
Отбелязва се 40 дни след празника Великден. Това е храмовият празник на селската църква и по тази причина е обявен за празник на село Павелско. Сутринта празника започва с тържествена литургия в църквата “Възнесение Господне”, водосвет за здравето на павелчани, а в 14 часа с тържествено биене на камбаните се оповестява освещаването на курбан и започването на обща трапеза. Вечерта в центъра на Павелско свири музика и се играят кръшни хора. През деня се организират и най-разнообразни прояви от страна на кметството, училището, читалището, спортния клуб и НПО.
• Сурвак:
Отбелязва се на 1 януари (Васильовден), като още призори малки деца, с преметнати през рамо торбички, започват да обикалят къщите и да сурвакат – налагат с дрянови сурвачки, стопаните, пожелавайки им здраве и берекет през следващата година. Сурвачката на всяко дете е украсена с най-разнообразни нанизани семена, с разноцветна вълна и конци. Сурвачките крият дълбока символика: дряновата пръчка – символ на здравето; нанизаните семена – на плодородието в земеделието, по принцип се използват семена от характерни за даденото селище култури; разноцветната вълна и конци – на берекета в овцевъдството и т. н.
• Бабинден:
Отбелязва се на 8 януари, като по повод на празника се организира в селото етнографско възпроизвеждане на седянка от фолклорната група към читалище “Алеко Константинов”.
• Пуст или Пустовете (Сиропустна неделя – Заговезни):
Отбелязва се всяка година преди да започнат Великите пости. Вечерта, след като всички вече са вечеряли и взаимно са си опростили прегрешенията и обидите нанесени през изтеклата година, хората излизат от домовете си и във всяка махала лумват огромни хвойнови огньове, наричани “оради”. Всички присъстващи пеят песни и играят хора около огньовете, а малките деца се гонят и чернят с въглени лицата си. В полунощ огньовете демонстративно се угасят с вода, с което символично се показва, че започва поста.
• Хамкане (Лацкане):
Обичаят се извършва на Пуст, преди вечерята. Една възрастна жена събира всички деца в къщата и взема вълнен или памучен конец, на който връзва бяла халва. След това завръзва конеца за тавана и го залюлява между децата. Всяко дете се стреми да захапе със зъби люлеещата се халва, без да използва помощта на ръцете си. Захапалият халвата е победител и може да изяде парчето. След хамкането (лацкането) жената, провеждаща ритуала, запалва конеца. Наблюдава се начина му на горене. Съществуват две тълкувания на горящия конец. Ако конеца гори бързо и без да пуши: 1. Годината ще бъде много плодородна или възрастната жена (бабата), която извършва хамкането ще умре. Ако конеца гори трудно, загасвайки или пушейки обилно: 1. Годината ще бъде много лоша и неплодородна или бабата ще боледува, но няма да бъде сериозно и ще преживее годината.
• Св. Пантелеймон:
Отбелязва се на 27 юли , като при параклиса “Св. Пантелеймон”, намиращ се на около 12 км от селото, се провежда традиционен събор. Празникът започва с отслужването на вечерня, водосвет за здраве на присъстващите и освещаване на курбан с обща трапеза. След това започва народно веселие. Хората се надиграват, надпяват и надсвирват. За децата има множество сергии с лакомства и най-разнообразни играчки.

По време на храмовите празници на всички 22 павелски параклиса в тях се извършва вечерня, водосвет за здраве на присъстващите и се освещава курбан с обща трапеза, но не винаги има след това народно веселие.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрете проекта. Нашата работа няма да бъде възможно без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"

Искрено Ваш: Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания