Област Смолян

Честване на годишнината от рождението на Йордан Данчев в гр. Чепеларе
ежегодно събитие

гр.Чепеларе,Община Чепеларе,Област Смолян

Вашата оценка
09.04.2021 г. -
09.04.2021 г.


 
На 09 април от 17:30 часа в Заседателната зала на Община Чепеларе ще се състои вечер, посветена на годишнина от рождението на Йордан Данчев- влюбения в Родопа планина и основател на Българския Съюз за защита на Родопите, писател и общественик.
Фолклорни фестивали и събори
• “Родопите – корени на българщината”:
Провежда се срещи и в дома на семейство Данчеви. В Заседателната зала в сградата на общинска администрация - Чепеларе се провежда отворена творческа среща между писатели, критици, природозащитници и приятели на Йордан Данчев.
Илинден:
Отбелязва се от чепеларци на 20 юли при параклиса “Св. Илия”, където се отслужва вечерня, водосвет и се освещава курбан, след което всички присъстващи сядат на обща трапеза и започва народно веселие.
• Освобождението на град Чепеларе от османско владичество през 1878 г.:
Отбелязва се на 16 януари, като през деня Общинската администрация, заедно с гражданството, поднася цветя и венци на паметника на загиналите във войните чепеларци – на мястото, където са били посрещнати руските войски и по други паметни плочи и исторически места. След това се отслужва благодарствен молебен. Вечерта има приветствие от страна на кмета на община Чепеларе към гражданите, фолклорна програма, заря и всенародно веселие в центъра на града.
• Майски културни и спортни тържества:
Отбелязват се ежегодно от 11 до 24 май с изяви на местни любителски състави, спортни дейности и състезания, театрални и музикални гастроли, изложби, литературни четения и др.
• Деня на музеите:
Отбелязва се на 18 май с прояви на Музея на родопския карст и Музея на ските и ски-спорта.
• Празник на град Чепеларе:
Отбелязва се на 24 май с водосвет, обръщение на кмета към гражданите, училищна манифестация, гастрол на местния музикален състав и др.
• Свети Дух:
Отбелязва се от чепеларци при параклиса “Св. Дух”, където се отслужва вечерня, водосвет и се освещава курбан, след което всички присъстващи сядат на обща трапеза и започва народно веселие.
• Рождество Богородично (Малка Богородица):
Отбелязва се от чепеларци на 8 септември при параклиса “Рождество Богородично” – на Чукаря, където се отслужва вечерня, водосвет и се освещава курбан, след което всички присъстващи сядат на обща трапеза и започва народно веселие.

По време на храмовите празници на останалите 13 параклиса в Чепеларе, в тях също се извършва вечерня, водосвет и се освещава курбан с обща трапеза, но не винаги има след това народно веселие.

За повече информация :
Община Чепеларе

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания