Област Смолян

Трансграничен фолклорен събор на връх Костадин и параклис ''Св. Константин и Елена'' край гр.Златоград
ежегодно събитие

гр.Златоград, Община Златоград, Област Смолян

Вашата оценка
4 от 3 гласа
Май 2020

 
Трансграничният фолклорен събор ни прави свидетели на таланта на много изпълнители от България и Гърция и ни накара да се гордеем с многовековните си традиции
Фолклорни фестивали и събори
Границата не разделя хората, а ги събира, за да дойде оня близък ден, когато всички ние заедно ще се почувстваме като едно общо европейско семейство. Програмата за празника започва с празничен водосвет в параклиса "Св. Константин и Елена

Втората половина на месец май(около 23 май-обикновенно в събота и неделя). Много самодейци от община Златоград също вземат участие в богата програма на събора. Събора започва с водосвет пред параклиса „Св. Константин и Елена”, след което към 11.00 часа започва и официалното откриване на събора.

Хората, с нетърпение очакват да видят свои роднини и приятели от другата страна на границата. В тези празнични дни цялата планина се оглася от традиционната каба гайда и медните овчарски звънци - чанове, каращи ни да забравим времето и измерението, съпроводени от народни танци, огласяни от силни възгласи.

В надпяването по традиция участваха фолклорни ансамбли от България и Гърция, а вечерта празникът продължи с рок фест, в който взеха участие групи от Девин, Златоград, Ксанти . Организатор на Трансграничния събор е община Златоград, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и местния бизнес.

За повече информация :
Община Златоград


Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания