София област

Събор на ''Св. Петка'' в с.Негушево
ежегодно събитие

с.Негушево, Община Горна Малина, Софийска област

Вашата оценка
4.3 от 4 гласа
14.10.2021 г. -
14.10.2021 г.


 
Събор на селото −„Петковден“
Фолклорни фестивали и събори
Селото е с повече от 400-годишна история. В него са снимани много от старите български филми. Повечето къщи в селото са автентични, устояли на времето и запазили духа на българщината.
Фолклорни фестивали и събори
Селото се състои от две части - Горно и Долно Негушево, които са на разстояние около 3 км. В близост до селото има останки от тракийска крепост.

Село Негушево
е разположено в най-източната част на Софийска­та котловина, където въпреки оскъдните сведения се знае, че по­селища се създават още епохата на античността и средновековие­то. В землището на с. Негушево са запазени останки от тракийско светилище и от средновековна крепост, но точни сведения за съз­даването на Негушево няма.

Предполага се, че е възникнало око­ло 1182 година в земите на местността “Селището”. Същестувало е, когато от тук преминава пре 11443-1444 г. кръстоносния поход на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и Янош Ху­ниади, отправили се на кръстоносен поход срещу османците. Вписано е, като средно голямо село с 52 домакинства /над 200 души/ в тимарски регистри от 1444-1445 г и е плащало данъци в размер на 4 167 акчета, а Илиас, син на Тути Хазър, който го получава с берат от султан Мурад.

Достигнало е до 400 къщи и е просъществувало до около 1715 го­дина, когато е унищожено от Синап паша, жесток тиранин. Избя­галите жители се пръснали из цялата страна, малка част се за­селват на мястото на днешно Горно Негушево.

От селото има три­ма опълченци, а в Руско-турската освободителна война са заги­нали единадесет руски войници и офицери. Признателното насе­ление им е издигнало паметници. В Негушево са идвали Васил Левски и Димитър Общи, отсядали са в къщата на Гешо Пекун­чов и Неделко Карастоянов, но няма сведения за създаден коми­тет.

Негушево е бойно поле на Западния отряд на руската армия,
под командването на ген. Гурко срещу Османийската армия. Преминаването на Западните проходи на Стара планина от главната колона започва на 13/25 декември. Среща големи трудности на м. Драгунски бивак, където наклона на стръмнината достига до 45 градуса.

За изкачването на първото оръдие са необходими 15 часа. Армията нощува на открито при темперетура под минус 20 градуса.. На 14/26 декември частите са затрупани от снежна буря. На 15/27 декември Лейбгвардейски Преображенски полк води бой при с.Негушево иотхвърля противника към дн. Саранци.

I- ва Кавказка Казашка бригада излиза шосето за София.

За контакти : Кметство :07157/23 80 ; 0886 98 96 33

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания