София област

Ден на гр.Златица
ежегодно събитие

гр.Златица, Община Златица, Софийска област

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Май 2023

 
Жители и гости на града се събират ежегодно през последната неделя на месец май. Гр.Златица се намира в планински район.
Фолклорни фестивали и събори
Златица се намира между планинските вериги на Стара планина и Средна гора, както и свързващите хребети на двете планини Гълъбец и Козница, в най-високото от Задбалканските полета - Златишко-Пирдопско поле или Златишко-Пирдопска котловина.
Фолклорни фестивали и събори
През землището протичат няколко реки от басейна на река Тополница. Курудере е реката, протичаща през центъра на града, извираща под връх Свищи плаз. Санърдере е на изток от от центъра и се влива в Курудере малко преди главния път за Пирдоп. Балъмдере минава покрай бившата шивашка фабрика, дърводелския цех, „Пещерата“, селскостопанския двор.

На юг от града реките заедно образуват река Златишка, която след местността Бакаджик се смесва с Пирдопска река. Веднага след това те се вливат в река Тополница.

Паметник в чест на освобождението на града, на 3 януари 1878 г.

След Освобождението, през 1880 г. по силата на нововъзприетото административно деление Софийската губерния става Софийско окръжие, а Златишкото окръжие — Златишка околия. Бурен митинг срещу Стамболовия режим през 1888 г. става причина околийското управление и всички околийски служби да бъдат преместени в съседния град Пирдоп.

* Гимназията „Св. Паисий Хилендарский“ (от 15 септември 2006) — средно училище
* Аграрно-техническа професионална гимназия -т ържествено е открита на 15.09.1933г. От 1936 г. официалното име на учебното заведение е "Практическо земеделско училище". Сегашната сграда на учебното здание е построена през периода 1945-1951 г. Допълнително са изграждани работилници, навеси и складове. С Разпореждане №481 на Министерския съвет от 10.04.1958 г. Земеделското училище в Златица прераства в Техникум по механизация на селското стопанство. През 1982г. е построен модерен физкултурен салон с активното съдействие на учителя Гроздан Шентов и всички ученици от ТМСС. От 2003г. Техникумът по механизация на селското стопанство вече се нарича Аграрно-техническа професионална гимназия.
* Читалище „Христо Смирненски“ (в комплекс с театралния салон) с над 200 000 тома литература. Театрален и кино салон с 500 места

* Боянова къща,
* Часовникова кула,
* Спасово кладенче и манастир,
* Света Петка,
* Метох,
* Златишки конак,
* Момина скала над Църквище,
* Калето,
* Ат бунар


За повече информация :
Община Златица

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания