София област

''Празник на водата'' в с.Мала Църква
ежегодно събитие

с.Мала църква,Община Самоков,Софийска област

Вашата оценка
2 от 1 глас
Юли 2022

 
През Юли месец в курортното село Мала Църква се провежда празника на водата. Целта е да се демонстрират богатствата на Рила, най- богатата на вода българска планина.
Фолклорни фестивали и събори
Село Мала Църква (до 1887;Сръбско село) - село в Софийския окръг ,10 км юг-югозападно от Самоков, 70 км югоизточно от София.

Населението му е под 500 човека. Съставно селище на Самоковска област .Обявено е за курорт с местно значение(1969). Има автобусна връзка със Самоков.

Разположено е край р.Леви Искър ,в северното подножие на Рила, на височина 1200м.

Запазена е черквата “Св.св Петър и Павел” от XVI век. По време на османското иго е била заровена в земята. От 1938 започват изследването и рестарвацията ѝ. Стенописите са няколко пласта, изработени са от майстори от Самоковската художествена школа.

Черквата е обявена за паметник на културата.Изключително красива природа.

Приятно за разходка е поречието на реката което се характеризира с множество отвесни скали,стига се до мястото наречено "Песако", там реката изчезва в земята и се появява чак след няколко стотин метра.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство: 071252312

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания