София област

Тодоровден в с.Белчин
ежегодно събитие

с.Белчин,Община Самоков,Софийска област

Вашата оценка
16.03.2019 г. -
16.03.2019 г.


 
На празника Тодоровден има голям събор от цялата Самоковска област и се организират много конни състезания с каруци и биене на коне.
Фолклорни фестивали и събори
Село Белчин е разположено в долина между планините Рила, Верила, Витоша и Плана планина. Намира се на 15 км. от Самоков и 50 км. от София.
Фолклорни фестивали и събори
Селото съществува от периода на Второто българско царство, а някои изследователи го отнасят в още по-дълбока древност — основано още от латините и някога е носило името Цари Мали град.

В селото има две църкви: „Свети Апостоли Петър и Павел“ строена през 1883 година и "Света Петка", която съществува от средата на 17 век, когато е построена върху основи на друг храм от 13-14 век. Църквата "Света Петка" се намира на много стръмно място (вижда се от околните села) и е изоставена преди около 60 години. През 2006 г. е подета кампания за възстановяването ѝ от местните жители. На 14 октомври 2007 г. - след усилен период на възстановяване - тя е преосветена. Екип от изкуствоведи, историци, художници, резбари, архитекти и други извършва огромен труд, който впоследствие е възнаграден и църквата е обявена за сграда на годината.

За дългата и богата история на с. Белчин свидетелстват и останките на голяма крепост с параклис, намиращи се на хълма „Свети Спас“, където има солидна крепостна стена, изградена от дялани камъни и тухли още от времето на Римската империя. Крепостната стена огражда площ от 9 декара. Досега са разкрити 3 от 4-те кули на крепостта. Северно от портата е разкрит и християнски храмов комплекс, датиран към XV-XVI век. Монети, луксозна и битова керамика свидетелстват за оживена търговия и култура от 4-6 век.

Непосредствено селото се намира в близост до вековни букови и борови гори и природата е забележителна с реките, извиращи от планината Верила. Близо до селото тече река Палакария, която извира от планината Витоша и се влива в река Искър. Най-високият връх Голям Дебелец (1415 м.) е и най-мрачната планина в местността Турски дол, но предлага много девствени кътчета, недокоснати от човека. Има и сладководни изворчета, за които имало предание, че древните траки са пиели от тези извори по време на своите пътувания из областта.

За контакти
Телефон: 07124/ 2260

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания