София област

Събор на ''Рождество Богородично'' в с.Братушково
ежегодно събитие

с.Братушково,Община Сливница,Софийска област

Вашата оценка
4 от 1 глас
21.09.2023 г. -
21.09.2023 г.


 
Празникът на селото се празнува на 21 септември - "Рождество на Пресвета Богородица" по стар стил.

Село Братушково се намира в планински район. Разположено е по дължината на р. Нойчинци, в подножието на южно намиращите се височини Градище и Мала Вишая.

Над селото като закрилник се извисява Братушковският храм "Св. пророк Илия", построен през 1904 г. През годините на тоталитаризма храмът е почти разрушен. През 2003 г. с доброволно събрани пожертвувания започва възстановяването му и в резултат храмът придобива първоначалния си вид. Храмовият празник се чества всяка година на 20 юли в деня на ''Св. Илия''.

Селото е подходящо и за туризъм. Язовир Братушково е един от най-живописните водоеми в района на Сливница и предлага много добри условия за спортен риболов и екотуризъм. Със своите 150 декара водна площ, той е малък рай за рибари и хора, решили да прекарат спокойни часове далеч от напрегнатия градски живот. Водата идва от чист водосборен басейн, а рибата има превъзходни вкусови качества. Във водоема има бял амур, шаран, толстолоб.

Над Братушково се намира местността “Манастирище”.
В далечното минало над селото е имало манастир, опожарен до основи по време на османското иго. На мястото, където се е извисявал манастира сега има дърво, от корените на което тече вода, а местните хора наричат това място “Светени води”. Вярва се, че тези води са лечебни. Наскоро добри хора решиха да изградят параклисчета-чешми, от които да тече водата, а не просто да се стича от корените на дървото.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания