Област София - град

Храмов празник манастир ''Св. Три Светители'' в с.Чепинци
ежегодно събитие

с.Чепинци,Столична община,Област София

Вашата оценка
4.4 от 8 гласа
30.01.2023 г. -
30.01.2023 г.


 
Чепински манастир "Св. Три Светители" (с. Чепинци), XIII век, действащ, девически, храмов празник 30 януари, Софийска духови околия.
Фолклорни фестивали и събори
Точната дата на основаването на Чепинския манастир, посветен на светите Три светители (Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст), не е известна, но според местните, той е съществувал още от Средновековието.
Фолклорни фестивали и събори
Преданието разказва, че първите монаси са живели в землянки в могилата, а след разкопки на това място, е открита сводеста гробница, която е била използвана от монасите за постница.

През османското робство, Чепинският манастир неведнъж е давал подслон на хайдути, което е било причина за неговото често разрушаване от турците. След обира на турската хазна при Арабаконак и залавянето на Димитър Общи и по-късно на Васил Левски, през 1872г..

Много от манастирите около София са опожарени заради приютяването на революционни комитети.

Чепинската обител е един от тях и от него не остава почти нищо, като оцеляват само каменните му основи и керемидите.
Фолклорни фестивали и събори
При разрушаването на манастира той е обитаван от 24 монаси, някои от които са били изпратени на заточение в Диарбекир, а други успяват да достигнат до манастира "Седемте престола" в Стара планина.

Един дървен кръст, забит от местни хора на мястото на манастира, дълго време напомня за неговото съществуване.

След Освобождението през 1878г., един от монасите, Найден Кентров, се завърнал от изгнание и заедно с трима свои съмишленици построил чешма с три чучура на мястото на манастира.
Фолклорни фестивали и събори
През 1906г., Чепинския манастир започва да се изгражда наново, на мястото на стария манастир и е посветен на светите Три Светители.

Това става по настояване на една стара жена от Чепинци, на която според думите й, често й се явявали три ангела и нямало да я оставят на мира, докато не бъде построен манастир.

Фолклорни фестивали и събори
с. Чепинци. тел. 02 996 22 83. Ефимерий и и.д. игумен - свещ. Ириней (Мирослав) Митов, моб. тел. 089 56 36 558.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания