Област София - град

Събор на ''Рождество Богородично'' в с.Житен
ежегодно събитие

с.Житен,Столичната община,Област София

Вашата оценка
21.09.2023 г. -
21.09.2023 г.


 
Съборът на селото е на 21 септември.
Селото се намира в северозападната част на софииското поле в полите на Стара планина. Разстоянието от околовръстния път до него е 5 км. На север е разположено селато Доброславци. На югоизток се намират кварталите Требич и Илиянци На юг от селото тече река Барата (сега отточна от язовира), а на север река Блато, която е приток на река Искър.

Първото заселване в землището на с. Житен е станало през 1712 г. в местността Гергьовски кръст. Селото е било наречено Могилка. По време на една от чумните епидемии, селото се затрило. Останал само родът на Глухчината, който се заселил между р.Блато и Крива река. Бързо се замогнал, а челядта му се умножила. Всички започнали да го наричат Житара.

Днес в с. Житен все още съществува Глухчина махала, в която живеят потомци на стария Глухчината или Житара.

През 13 век в с. Житен е съграден манастир, който по време на едно от турските безчинства бива опожарен. Възстановен е през 1880 г. След време започва отново да се руши, а сега е изготвен проект за неговото ново въздигане.

За контакти :
Кметство с. Житен, ул. ''Житница'' № 24
029982369 ; 029982066
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания